Journalist Peter Fredberg ser tilbage på finalen for 16 år siden, da et supertalent fra Herning Blue Fox vandt DM-guld i sin debutsæson:

Midt i en DM-tid skruer vi tiden tilbage til 2001. Når det netop er dén DM-finale, jeg skriver om, skyldes det et herligt billede fra omklædningsrummet i Rødovre Skøjte Arena efter den fjerde og sidste kamp mellem Rødovre Mighty Bulls og Herning Blue Fox.

”Konge & Knægt” hed overskriften i BT. Todd Bjorkstrand, 38, og yngstemanden Frans Nielsen, 16, fejrede guldet, som det sig hør og bør. Med høj cigarføring.

Jeg kan huske, at en skeptisk Frans overvejede, om det nu gik an. Han havde aldrig røget før. Men da journalisten og fotografen pressede på, og en scenevant Todd lokkede: ”Kom så, knægt. Lad os smage på den,” lod han sig overtale til at få fyr på havaneseren.

Herning Blue Fox var tilbage på podiets øverste trin efter et par års fravær med en 3-0-sejr og 3-1 i finaleserien. Det var syvende gang, Todd tændte sin gyldne cigar. Om Frans skrev jeg:

”I sin første sæson i eliteserien strøg supertalentet til tops. Og der vil gå mange år, inden han bliver dansk mester igen. Malmö Redhawks har lagt en fed kontrakt på bordet, og alt tyder på, at Frans Nielsen bliver den tiende danske spiller i Sveriges bedste liga. Som han har spillet i denne sæson i kæde med Todd Bjorkstrand og finnen Teppo Kivelä er internationale eksperter ikke i tvivl. Han bliver Danmarks første NHL-stjerne.”

Hvordan det er gået Frans i de 16 år efter DM-guldet, ved vi alle. Hvilket hockeyeventyr. Om han engang vender hjem til Blue Fox efter en enestående NHL-karriere og vinder sin anden DM-titel? Hvorfor ikke. Vi har lov at håbe.

Petri Skriko var coach for guldholdet i 2001. Foruden førstekæden med Todd Bjorkstrand, Teppo Kivelä og Frans Nielsen talte det blandt mange andre topspillere navne som Dan Jensen og brødrene Lasse og Kasper Degn.

Nøglen til sejren i finalen over Rødovre Mighty Bulls blev lagt i Herning i den tredje kamp ved stillingen 1-1 i serien med Todd Bjorkstrands scoring til 7-5 i tomt mål. I den fjerde kamp i en totalt udsolgt Rødovre Skøjte Arena så 3.558 tilskuere, deraf en delegation fra Malmö Redhawks, Blue Fox vinde sin 10. DM-titel og tangere KSF’s danske rekord. Siden har rævene vundet seks mere.

”Det er en fantastisk oplevelse at være med til at vinde DM-guld. Det er helt vildt. Jeg havde ikke drømt om, at jeg skulle få så megen spilletid,” udbrød Frans Nielsen.

Lærlingen lagde ikke skjul på, at han havde lært utrolig meget af troldmanden Todd.

”Todd prædiker hele tiden, at jeg skal gå mod målet. Han får mig til at yde 110 procent,” sagde Frans med guldet om halsen og guldhjelmen på hovedet.

Dagen efter mesterskabet fløj han til Riga for at tilslutte sig det danske U18 VM-hold.

Ligesom Todd Bjorkstrand kunne Dan Jensen fejrede DM-guld nr. 7 og sagde:

”Det er mærkeligt, men jo ældre man bliver, des mere nervøs er ham. Måske fordi man aldrig ved, om det er sidste gang.”

DIUs formand gennem 15 år, Ejvind Olesen, overrakte for sidste gang Prins Henriks Cup for at lade Peter Berg overtage roret på det kommende repræsentantskabsmøde. Min DM-artikel sluttede med ordene:

Ejvind Olesen havde ikke fortjent at blive oversprøjtet med øl under præmieoverrækkelsen. Der er desværre altid tilskuere, der ikke ved, hvordan man skal opføre sig.

I Herning havde flere hundrede fans fulgt kampen på storskærm på isstadion. Og klokken tre om natten sluttede spillerne sig til nattefesten.


Aalborg: Humphries og McNamee eneste imports med positiv karakter White Hawks henter Patrick Madsen fra Herning