Journalist Peter Fredberg skriver om Finn Rosenthal, som tænkte nyt og vendte bøtten totalt i en økonomisk trængt ishockeyklub

Det startede med, at Nikolaj begyndte at spille ishockey i Gentofte. Han var ni år.

Finn Rosenthal var chauffør og kiggede interesseret på, når sønnen trænede og spillede kampe. Og når han nu var i skøjtehallen, kunne han lige så godt gøre sig nyttig, så han passede uret i Nikolajs kampe.

Sønnen har i dag rundet de 30 og er en angrebsprofil i Metal Ligaen med tre danske mesterskaber (SønderjyskE 2013 og Rungsted Seier Capital 2019 og 2021) og fem landskampe. I 2019 modtog han The Canadian Ambassador’s Cup som ”Årets Spiller” (14 mål i 14 playoff-kampe), og han var den første idrætsudøver, som fik sin løn udbetalt i bitcoin.

Tilbage til senior. Finn Rosenthal, 65, er et klassisk eksempel på en far, som uden selv at have været ishockeyspiller kastede sig over sporten. Men Rungsted-lederen skiller sig ud.

Han tænkte nyt og vendte bøtten totalt i den økonomisk trængte klub.

Mere end nogen anden har han æren for, at man for længst er færdig med at joke om nordsjællænderne, som onde tunger i nullerne kaldte ”kongerne af konkurs”.

I sæsonen 2012-13 fik han en opfordring fra en gammel ven, som sad i bestyrelsen i Rungsted, om at give en hånd med. Det pinte i ”Champagnebugten”, at de var røget ud af det gode selskab.

Selv om Finn Rosenthal ikke tidligere havde haft noget med ishockeyen i Rungsted at gøre, og Nikolaj endnu ikke var kommet derop, tog han udfordringen op.

Uden at sidde i bestyrelsen eller tage del i ejerskabet brugte han det første år på at udvikle sin strategi. At nedtone ishockeydelen og opbygge et erhvervsnetværk, som tiltrækker nye partnere (begrebet sponsorer er i hans optik en uddøende race). Han ville kort sagt skabe en ny generation af tilskuere.

I dag har klubben 150 partnere, som minimum lægger 30.000 kr. om året, de fleste langt mere. Målet er 180 partnere inden for de kommende to år. 85 procent havde aldrig været til ishockey, inden de tilmeldte sig netværket. Efter underskud i alle tidligere år tyder alt på et lille overskud i år.

Finn Rosenthal havde skabt sin egen formue, da han i 2005 solgte sit koncept Medicinsk Testcenter til Falck.

Selv om han dagligt bruger mange kræfter på erhvervsnetværket, har han nok at se til uden for hockeyen med ejerskab i otte virksomheder og bestyrelsesposter i de fleste af dem. Det er ikke for at tjene penge, den driftige erhvervsmand fra Skodsborg er hovedaktionær i Rungsted Ishockey A/S. Det er en hobby. Arbejdsuger på 70-80 timer er normale.

I 2015 kontaktede han milliardæren Lars Seier Christensen. Han havde tjent en stor del af sine penge på salget af sin andel af Saxo-bank. Sådan forløb dialogen ifølge Finn Rosenthal:

”Vi havde ikke haft kontakt til hinanden i ti år, da jeg mailede og spurgte, om han ville være med til at genopbygge ishockeyen i Rungsted. Han svarede: ”Hej Finn. Det er længe siden. Jeg tror ikke, at det er noget for mig. Men ha’ det godt.” Jeg giver ikke så nemt op og skrev tilbage: ”Nu har jeg i 15 år forsøgt at holde dig i live i Medicinsk Testcenter. Jeg synes, du skylder mig en kop kaffe. ”OK, en halv time,” skrev han. Det blev en snak på halvanden time. Næste dag tikkede der en mail ind. Han var med. Resten er historie.”

Finn Rosenthal ejer 51 procent af aktierne i Rungsted Ishockey A/S og Lars Seier (Seier Capital) 48 procent.

Om Finn Rosenthal siger direktør Thomas Friberg:

”Finn er utrolig passioneret omkring Rungsted Seier Capital og yder et kæmpearbejde med at drive vores partnernetværk. Det har været afgørende for klubben, at vi har sådan en ildsjæl.”

”Jeg mindes den første sæson, hvor vi holdt partnermiddage inden kampene. Nogle gange var vi nede på 20 deltagere. Finn og jeg kiggede på hinanden og tænkte ved os selv, om det overhovedet var muligt at bygge noget op, men Finn har bevist, at det er muligt. Man skal nok kende ham for at forstå, hvor arbejdsom han er. Hvis der pludselig tikker fire-fem mails ind kl. 23.45, er man aldrig i tvivl om, at de er fra Finn. Det samme gælder, hvis det sker kl. 6.00 om morgenen.”

På sine ældre dage er Finn Rosenthal blevet ishockeyspiller. Hver onsdag kl. 7.30 kan man se ham på isen i skøjtehallen sammen med medlemmer af erhvervsklubben.


Hvornår spilles finalekampene? VIDEO: Højdepunkter fra Esbjerg-Rungsted