En flot serie kulminerede tirsdag aften i Esbjerg efter endnu en medrivende kamp

Esbjerg Energy - SønderjyskE 3-4 (0-2, 3-1, 0-1)

SønderjyskE snuppede tirsdag aften guldet efter en tæt, nervepirrende og medrivende finalekamp i Esbjerg. Gæsterne kom bedste fra start og førte med 0-3, men Esbjerg leverede senere et stærkt comeback og kom på 3-3, inden Jacob Schmidt-Svejstrup afgjorde kampen med en fornem detalje.

Med søndagens sejr i Vojens fik Esbjerg forlænget finaleserien og kamp seks var således på programmet tirsdag aften i Granly Hockey Arena i Esbjerg. Værterne havde her Ludwig Stenlund tilbage i deres lineup, mens SønderjyskE stillede med samme mandskab som i kamp fem. Målmandsduellen stod mellem Mattias Pettersson og Mathias Seldrup.

Effektiviteten til forskel i jævnbyrdig åbningsperiode

SønderjyskE tilkom kampens første større chance allerede inden man havde rundet et halvt minut, da et forsvarskoks i Esbjerg-defensiven pludseligt efterlod Villiam Haag helt alene med Esbjerg-målmand Mathias Seldrup, som dog fik raget kastanjerne ud af ilden for sine holdkammerater.

Esbjerg holdte sig dog ikke tilbage og vestjyderne tilkom da også en lige så stor mulighed i modsatte blot et par minutter senere. Efter et fint opspil var det her Grayson Downing, der blev sat op til afslutning fra en position midt i slottet. Men Mattias Pettersson var på sin plads i gæsternes mål.

Minuttet efter indkasserede SønderjyskEs Max Tjernström kampens første udvisning for en slashing og Esbjerg kom dermed i overtal for første gang denne aften. Med overtalsformationerne på isen viste vestjyderne stærkt power play-spil. Puckomgangen var hurtig og effektiv, og man noterede sig også et par halvstore målchancer til hjemmeholdet. Både Andreas Grundtvig og Csanad Erdely bød ind med afslutninger tæt under mål, hvor også Phillip Schultz fik sendt en afslutning lige forbi opstanderen. Men SønderjyskE slap med skrækken.

Det gjorde Esbjerg til gengæld ikke i modsatte ende, da Oskar Drugge efter otte minutters spil lagde pucken mod mål fra distancen. Inde foran kassen var Mathias Borring Hansen på pletten med en styring og gæsterne havde bragt sig på 0-1.

Spillemæssigt var kampen tempofyldt og ganske jævnbyrdig. Begge hold havde gode offensive momenter, uden at hele butikken på nogen måde blev satset. Et af Esbjergs gode momenter kastede en udvisning af sig til gæsternes Valdemar Ahlberg, der efter 14 minutter måtte til afkøling for en tripping omkring egen blue line.

Vestjyderne fik dermed chancen i power play for anden gang i kampen. Værterne fik sat sønderjyderne under et vedvarende pres og var da også ganske tæt på en udligning, men stolpen forhindrede vestjysk scoring.

Mod slutningen af perioden fik Esbjerg flyttet spillet frem i gæsternes zone og de fleste havde nok regnet med et vestjysk pres mod Petterssons mål. Men SønderjyskE havde deres egen agenda og slog hurtigt kontra. Her fik Villiam Haag trykket af fra distancen, hvorefter han forsatte kursen mod mål, hvor han var først over sin egen returpuck fra Seldrup i Esbjerg-målet. Skiven blev sikkert sendt i nettet og sønderjyderne var dermed på 0-2 efter en åbningsperiode, hvor Esbjerg havde chancerne, mens SønderjyskE udviste den fornødne kynisme og effektivitet i de afgørende sekvenser.

Stærkt Esbjerg-comeback i anden periode

Gæsterne kom bedst fra land i anden periode, hvor man bestemt ikke kan beskylde sønderjyderne for at forsøge at forsvare føringen hjem. Faktisk leverede gæsterne derimod et glimrende offensivt udlæg på anden periode.

Periodes første større målchance stod der dog Esbjerg på, da Andreas Grundtvig blev sat op til afslutning efter en hurtig omstilling. Men Mattias Pettersson leverede en fik redning i det sønderjyske mål.

Fem minutter inde i anden periode viste SønderjyskE igen uhyggelig effektivitet, da Gabriel Desjardins snød Mathias Seldrup med en flad afslutning. Til Esbjergs store fortrydelse fik forsøget fra den spidse vinkel lov til at gå hele vejen, og med 0-3 på tavlen fik stemningen et gevaldigt løft hos en i forvejen feststemt enklave af SønderjyskE-fans i modsatte hjørne.

Nede med tre var Esbjerg mere eller mindre tvunget til at kaste alt frem. Og det gjorde vestjyderne. Allerede minuttet efter gæsternes tredje mål var Frederik Bjerrum således tæt på en reducering, men Pettersson nåede på tværs med en fantomredning og forhindrede Esbjerg-scoring.

Minuttet efter ovenstående chance havde Esbjerg igen fået arbejdet sig op i gæsternes zone, hvor der skete ting og sager umiddelbart efter en faceoff. Ude fra blue line lagde Philip Larsen pucken mod mål og inde foran mål dukkede Phillip Schultz op og fik angiveligt styret pucken forbi Pettersson til 1-3.

Vestjyderne fortsatte de offensive takter efter reduceringen og efter otte minutter kunne Csanad Erdely have reduceret yderligere, men tæt under Pettersson fik den ungarske forward sendt et forsøg lige forbi mål.

SønderjyskE lurede nu på omstillingerne og netop en sådan var tæt på at kaste en scoring af sig i det efterfølgende minut, men Seldrup og stolpen fik i fællesskab klaret frisag for Esbjerg, der bestemt ikke var uheldige i den situation.

Værterne sendte i modsatte ende flere afslutninger mod mål end tidligere i perioden og det skulle vise sig at være en ganske god idé, da Simon Grønvaldt efter et kvarters spil sendte et drøn af et slagskud ind mod Pettersson. Inde foran kassen dukkede Frederik Bjerrum op og fik styret pucken i nettet bag gæsternes svenske keeper.

Esbjerg havde nu for alvor fået blod på tanden og greb kampens spillemæssige momentum. Et overtag, der kastede en udvisning af sig til Mattias Borring Hansen, der efter 16 minutters spil måtte til afkøling for en tripping.

Værterne fik efterfølgende sat spillet op i SønderjyskEs zone og efter et par hurtige pasninger fandt Phillip Schultz Brandon Magee med en tværpasning tæt under mål. Den canadiske forward takkede for tilbuddet og eksekverede sikkert med en firsttimer. Stillingen var dermed 3-3. En stilling som holdt perioden ud, selvom SønderjyskE et minut før pausen var tæt på at bringe sig foran. Men stolpen forhindrede scoring.

Jacob Schmidt-Svejstrup sikrede SønderjyskE guldet

Med 3-3 på tavlen forud for tredje periode var de to mandskaber forståeligt nok lidt mere afventende fra starten af tredje periode. Man tog udgangspunkt i en solid defensiv i egen zone og forsøgte at lukke modstanderne ned i midtzonen.

Efter fire minutter lykkedes det dog vestjyderne at slippe af sted på en kontramulighed, hvor Phillip Schultz og Brandon Magee, desværre for vestjyderne, valgte en pasning for meget, hvorefter chancen gled ud i sandet for vestjyderne.

Oliver Kjær tog Esbjergs første og eneste udvisning i kampen, da han syv minutter inde i tredje periode måtte en tur i straffeboksen for en cross-checking. SønderjyskE fik efterfølgende etableret et tungt overtalspres på værterne, som dog fik klaret frisag. Få øjeblikke efter at Esbjerg var blevet fuldtallige havde gæsterne dog en gigantisk chance for at tage føringen, men tæt under mål fik man sendt pucken forbi et åbent mål.

Den store afbrænder betød dog mindre for gæsterne, da Jacob Schmidt-Svejstrup 10 minutter inde i perioden afgjorde kampen med en fornem detalje. Schmidt-Svejstrup førte selv pucken ind i zonen, inden han gik bag om Esbjergs defensiv og skar ind foran mål, hvor Seldrup køligt blev passeret med en flad afslutning til 3-4.

Esbjerg forsøgte naturligvis at indlede en slutspurt mod gæsternes mål, men trods en timeout og seks mod fem markspillere i slutfasen, så formåede SønderjyskE at holde Esbjerg fra fadet og jublen kunne dermed for alvor bryde løs blandt de mange medrejsende fans fra SønderjyskE.

Schmidt-Svejstrup: Det er fucking fantastisk Josh Winquist elsker stemningen i den danske liga