Det står ikke skrevet i bogen, at man står med to guldmedaljer som træner inden man er fyldt 40 år. Rungsted har meget at takke Erik Hjalmarsson for, skriver Metalligaen.dk-redaktør Michael Søvsø, der her ser tilbage på svenskerens tid i Rungsted

Da Rungsted i 2019 vandt det danske mesterskab, var Erik Hjalmarsson 35 år gammel.

På det tidspunkt var det 34 år siden, at en svensk træner havde ført et dansk mandskab til et DM-guld, og det er ikke fordi, danske klubber IKKE i mellemtiden havde afprøvet den metode. 

Det siger meget om, hvilken stor præstation, Erik Hjalmarsson egentlig havde formået at levere den forårsdag i Frøs Arena. 

Hjalmarsson blev efter et par år som assisterende træner forfremmet til cheftræner midt i 2018/19-sæsonen, da Flemming Green måtte melde forfald efter en forrygende sæsonstart.

Her havde Green med Hjalmarsson ved sin side havde genopfundet Rungsted i en kompromisløs, offensiv stil på et hold fyldt med gode danskere og herlige importprofiler som Tyler Fiddler, Robin Bergman og Daly, Persson og Olsson som stadig huserer i dag.

Den sæson var Rungsted-holdet fuldstændig uovervindeligt, hvilket både Metal Cup-finalen og DM-finaleserien var stærke beviser på. I Metal Cup-finalen drejede Rungsted 0-1 til 2-1 i finalen mod Frederikshavn, og i DM-finalen udfordrede SønderjyskE for fulde kanaler, men Rungsted vandt alligevel alle fire kampe. Den sidste via en helt mirakuløs præstation af Thomas Lillie i målet og den første på et overtidsmål af Tim Daly efter at Rungsted havde drejet kampen hjemme i Bitcoin Arena.

Der stod Erik Hjalmarsson altså pludselig som dansk mester, og han var der ligeledes to sæsoner senere i en mennesketom arena i Aalborg, hvor nordsjællænderne igen jublede som besatte over et DM-guld.

Dengang havde spillerne kun sig selv at feste med - Coronaen hærgede stadig - men 2021-sæsonen var en regulær magtdemonstration af det måske bedste Rungsted-hold nogensinde. Og her skal også sender plusser til Rungsted-ledelsen for at levere den bedste indkøbspolitik - sammen med Aalborg - i den seneste håndfuld år i Metal Ligaen. 

Cristopher Nihlstorp i målet, Shane Hanna, Hampus Gustafsson, Charlie Sarault, Olsson, Persson og Daly var der stadig. Rosenthal og Holten Møller tog deres sidste mesterskab inden karrierestop, og det samme endte med at gælde for Nichlas Hardt. 

Styrmanden hed stadig Erik Hjalmarsson. En modnet og mere rolig udgave end to sæsoner forinden, men også en træner, der formåede at styre en historisk stærk trup i mål i en sæson, hvor Rungsted vandt grundspillet og kun brugte 15 kampe til at vinde de 12 nødvendige matcher i playoff.

Det er ikke en selvfølge, at et godt hold vinder guld. Det har historien adskillige eksempler på, og derfor fortjener Erik Hjalmarsson al mulig kredit for sine DM-gevinster i Rungsted, og forhåbentlig bliver der tid til at hylde ham i Bitcoin Arena, når og hvis sårene heles efter afskedigelsen. 

Hans sidste triumf som coach i Rungsted var den vilde semifinaleserie i fjor, hvor Rungsted mirakuløst fik vendt bøtten mod Esbjerg og vandt alle fire kampe i overtid.

Det kræver også sin træner at styre den i mål og stadig var det med den dejlige, offensive filosofi som har været Rungsteds varemærke i de seneste sæsoner. Men lige præcis i finaleserien mod Aalborg var det også en stærk defensiv og målmand Nihlstorp i buret, der vandt guldet. Rungsted var stærkt taktisk indstillet i foråret 2021, da DM-skulle afgøres. 

Den her sæson begyndte ikke godt for Hjalmarsson og Rungsted, og den seneste tid har det været umuligt at genoprette noget som helst på grund af de mange skader. 

Indimellem skal der frisk luft til, og Rungsted-ledelsen har vurderet, at tiden var kommet. Roy Johansen er i den grad en rutineret træner-ræv og det skal blive spændende at se, hvad han kan udrette op til playoff og i den kommende kvartfinale. 

Erik Hjalmarsson kan puste ud og tænke på, at han som blot 39-årig må have et cv, der kan bringe han fint videre i karrieren, hvis han fortsætter med at gå trænervejen. Det står ikke skrevet i bogen, at man vinder mesterskaber som træner i så ung en alder. 


Slutspilsdatoerne er klar! Bekræftet: SønderjyskE henter Victor Björkung