Efter 235 landskampe og 15 VM-turneringer i træk takker Morten Madsen af på det danske herrelandshold i ishockey

En af de helt store spillere i dansk ishockey har valgt at stoppe karrieren på landsholdet.

Morten Madsen spillede sin første VM-turnering helt tilbage i 2005/06-sæsonen og har siden været med hver eneste gang. 15 gange i træk har Rødovre-drengen repræsenteret det danske herrelandshold ved VM og dermed blevet indbegrebet af den danske ”ishockeyløve”, der bare stiller op, når landstræneren kalder.

Han har spillet 97 VM-kampe for Danmark og 235 landskampe i alt. Hans landsholdskarriere blev afsluttet med OL-deltagelsen i Beijing tidligere på sæsonen, og nu er det altså slut for Madsen. Han nåede to VM-kvartfinaler med Danmark i 2010 og 2016, og var før sin tid på seniorlandsholdet en stor profil på de danske juniorlandshold.

- Først og fremmest har det altid været en kæmpe ære for mig at repræsentere det danske landshold og Danmark. Lige meget, hvilken klub, jeg har repræsenteret rundt omkring i verden, har Danmark altid været mit ”hjemmehold” og har betydet alt for mig. Kammeratskabet er helt unikt, og jeg har nydt hvert eneste øjeblik med de spillere, jeg har spillet sammen med – uanset deres alder. Der er knyttet et hav af livslange venskaber på det landshold, siger Morten Madsen.

- På landsholdet prioriterer man holdet over alt andet. Man spiller ikke for egen karriere eller gevinst, man strækker sig i stedet ekstra for løven på brystet. Lige meget, hvor vi har haft vores klubadresser, har landsholdsturneringerne og VM’erne altid været et sted, hvor vi er vendt tilbage til vores grundkultur. Mange af os har kendt hinanden hele livet gennem ishockeyen, og det har været naturligt at mødes og trække samme vej. Stoltheden over at spille for Danmark har været til stede altid, tilføjer han.

- Nu er det tid til at prioritere familien. Landsholdet står overfor et generationsskifte, og der er mange fra ”min generation”, der kommer til at sige farvel de kommende sæsoner og lige nu er det min tur. Det er vemodigt at sige farvel, men jeg er afklaret med beslutningen, siger Morten Madsen, der fremhæver ”kniven på struben”-kampene ved VM som de største, han har deltaget i på landsholdet.

- Der har været noget specielt over de der knald eller fald-kampe, hvor vi kæmpede for at undgå nedrykning. Flere gange har vi klaret det i sidste øjeblik, så dansk ishockey fortsat har kunnet udvikle sig blandt de bedste. Det har været næsten som finaler. Selvfølgelig var det også stort at være i kvartfinalerne i 2010 og 2016 og hjemme-VM i 2018 var fantastisk. At løbe ind i en fyldt Jyske Bank Boxen foran et dansk hjemmepublikum var vildt, siger Madsen.

Landsholdskaptajn Peter Regin er blandt Morten Madsens gode venner og giver sin nu tidligere landsholdskammerat flotte ord med på vejen.

- Mortens betydning for landsholdet kan og må ikke undervurderes. Han har betydet rigtig meget for landsholdet og været en kulturbærer for dansk ishockey i næsten 20 år. Morten har været med i rigtig mange afgørende kampe – både om at komme videre eller for at undgå at rykke ned – og han har altid været en af de spillere, man har kunnet læne sig opad. Morten har altid haft en fantastisk energi både på og udenfor banen, og han vil blive savnet meget, siger den nuværende landsholdskaptajn Peter Regin.

Landsholdets General Manager Kim Pedersen kalder Morten Madsen for firmaets mand.

- Ligegyldigt hvilken rolle han har fået på holdet, har Morten altid stillet op for ”løven på brystet”. Han er en af de sidste af ”den gamle garde” og en af vores kulturbærere på landsholdet. Hans betydning kan ikke undervurderes, siger han.

På klubplan blev Morten Madsen draftet i 2005 af Minnesota Wild og var tæt på at skøjte sig ind i verdens bedste liga, NHL. Han spillede to sæsoner i AHL hos Houston Aeros, inden han vendte tilbage til Europa og en formidabel karriere, der mestendels blev spillet i Sverige, hvor han blandt andet var assisterende kaptajn i Modo og kaptajn i Karlskrona i den bedste svenske række, SHL.

Han tilbragte tre sæsoner i Hamburg Freezers i den bedste tyske række og var med til at spille Timrå IK fra Allsvenskan og op i SHL, hvor han tilbragte sin seneste sæson og forblev i SHL med klubben.


SÅDAN VINDER RUNGSTED den fjerde finale Pres på søndags-billetterne: Aalborg melder næsten udsolgt