Frederikshavn tog fuldt fortjent første stik i kvartfinaleserien, da man fredag aften slog et tamt Esbjerg-mandskab med 4-2. Nordjyderne fik skabt mest og var bedst i power play, mens den vestjyske offensiv var alt for tandløs.

Frederikshavn White Hawks – Esbjerg Energy 4–2 (1-1, 2-0, 1-1)

Frederikshavn og Esbjerg åbnede kvartfinaleserien som de sidste to hold, da nordjyderne med hjemmebanefordel tog imod Esbjerg i den sene kamp på egen is.

Til den første kvartfinalekamp stillede Frederikshavn uden Jeppe Vinther og Lucas Andersen, mens Esbjerg måtte undvære Mikkel Rask, Oscar Schulze, Andreas Grundtvig og Henrik Mærsk Clausen. Vestjyderne måtte tilmed se Valdemar Ahlberg udgå efter en dramatisk episode 14 minutter inde i aftenens kamp.

Målmandsduellen stod mellem Tadeas Galansky og Eamon McAdam.

Underholdende og dramatisk åbningsperiode

Nordjyderne kom klart bedst fra land og var da også mest toneangivende, når det kom til at skabe målchancer i åbningsfasen, hvor både Jesper Jensen og Mark McNeill bød sig til med et par nærgående forsøg.

Kampens første udvisning tegnede Esbjergs målmand Eamon McAdam sig for, da han efter en redning fik slået pucken op i nettet bag målet.

Frederikshavn skulle bruge lidt tid på at finde melodien i power play, men da det lykkedes var det ganske effektivt. Det blev således 1-0 10 sekunder inden udvisningens udløb, da Eemeli Räsänen sendte pucken hårdt på mål fra distancen. Inde foran McAdam havde Radim Piroutek taget opstilling og med en fornem styring sendte han pucken ind under Esbjerg-keeperen.

Målet så dog ikke ud til at ryste gæsterne. Tvært imod, så kom Esbjergenserne med en stærk og umiddelbar trodsreaktion, da man efterfølgende satte sig fuldstændigt på spillet og i flere sekvenser pressede værterne helt i bund.

De vestjyske anstrengelser gav pote efter 10 minutter. Søren Nielsen støbte kuglerne med en god aktion i offensiv zone. Nielsen afsluttede fra en halvspids vinkel og Rasmus Bjerrum var først over returen fra Galansky, som resolut blev sendt i kassen til 1-1.

Periodens mest dramatiske højdepunkt indtraf efter 14 minutter, da Esbjergs Valdemar Ahlberg på vej frem over isen blev ramt af en hård tackling af Frederikshavnernes finske back Eemeli Räsänen. Ahlberg blev støttet fra isen af sine holdkammerater, mens blodet flød så meget, at Ahlberg måtte en tur på hospitalet og ismaskinen måtte ind for at skrabe blod af isen. Dommerne så episoden igennem på video og dommen til Räsänen var efterfølgende en 5-minutters udvisning for checking to the head.

Esbjergs overtalsspil lod dog meget tilbage at ønske. Faktisk fik gæsterne ikke skabt noget som helst, trods hele fem minutter i overtal.  Værternes Mads Larsen tegnede sig faktisk for det bedste forsøg i løbet af de fem minutter, da han i undertal kom frem til en helt åben chance foran McAdam, der dog fik afværget i Esbjerg-målet.

Effektive frederikshavnere tog føringen

Spillet i de midterste 20 minutter var langt hen af vejen ganske ustruktureret. En tidlig udvisning til gæsternes Søren Nielsen gav dog værterne chancen i overtal efter to minutter. Men ud over et enkelt forsøg fra Jesper Jensen, så var det ikke det store nordjyderne fik skabt.

Esbjerg fik dog skabt endnu mindre og havde mere end almindeligt svært ved at komme ind på nordjydernes mål. Om det primært skyldtes en kompakt nordjysk defensiv eller en utilstrækkelig vestjysk offensiv, ja det kom vel an på øjnene der så på. Men uagtet årsagen, så var værterne i hvert fald klart mest på pucken i anden periode, hvor man efter ni minutters spil fik genetableret føringen.

Christopher Frederiksen tog turen ned langs flanken og dybt i zonen lagde han en præcis pasning ind foran Esbjergs mål, hvor Jonathan Brinkman Andersen ikke havde svært ved at omsætte den store chance til scoring og 2-1 til værterne.

En udvisning til Juuso Walli efter 11 minutter gjorde ikke tingene hverken nemmere eller bedre for vestjyderne, der fortsat kæmpede med at finde melodien i spillet. Efter glimrende puckomgang i power play fandt Mark McNeill en fri Aleksi Halme midt i slottet, hvorfra han sendte pucken ind ved fjerneste stolpe. Frederikshavn var dermed oppe med 3-1 forud for tredje periode.

Brinkman lukkede og slukkede

Esbjerg kom egentligt ud med et fornuftigt udlæg i tredje periode. Men da Simon Grønvaldt blev udvist for en interference efter fire minutter skiftede kampens momentum naturligt tilbage på nordjyske stave igen.

I power playet der fulgte i kølvandet på udvisningen var Johan Lundgren tættest på for nordjyderne, da han med en flad afslutning fra mellemdistancen fik presset McAdam ud i en forflytning.

Endnu større var chancen til hjemmeholdet, da Mark McNeill efter ni minutter fik skabt en gigantisk mulighed bag vestjydernes defensiv. Men det blev i sidste ende til en pasning for meget og den store chance løb dermed ud i sandet.

Et par minutter senere tegnede Jeff King sig for kampens flotteste detalje, da han strøg med frem over isen, tog pucken med mellem sine egne ben og satte Grayson Downing perfekt op til afslutning. 3-2 var en realitet efter det fornemme opspil.

Tættere på kom Esbjerg dog ikke. I kampens slutfase leverede Christopher Frederiksen igen en flot pasning ude fra flanken, som man også så det i anden periode. Brinkman var igen på pletten inde foran mål, denne gang var det dog Sebastian, som kunne lukke og slukke kampen med scoringen til 4-2.

En fuld fortjent sejr til nordjyderne, der kom med meget mere offensiv power end vestjyderne, der heller ikke formåede at finde melodien i power play denne fredag.

Søndag kl. 15 spilles kamp to i Granly Hockey Arena.