På denne årstid stiller metalligaen.dk traditionen tro spørgsmålet til journalist Peter Fredberg, som har skrevet om ishockey siden 1970:

”Hvem vinder DM-guld?”

Sidste år lød Peter Fredbergs bud inden sæsonstarten: Aalborg Pirates og Rungsted Seier Capital mødes i finalen, og Pirates vinder.

Kan Danmarks mest rutinerede ishockeyjournalist ramme plet igen? I en mail til metalligaen.dk skriver han:

”Tak for tilliden. Der er flere hold end tidligere med økonomi og klasse til at spille med i toppen. Det gør ikke mit job lettere, men en glædelig udvikling.

Under Media Day talte jeg med Esbjerg Energys scoop, Danmarks bedste back gennem tiderne og spilleren med ligaens suverænt flotteste cv, Philip Larsen, som er tilbage på vestkysten efter flere år i NHL og KHL.

Philip forlod i marts sammen med fire finske holdkammerater KHL-klubben Salavat Yulaev Ufa et år før kontraktens udløb på grund af Ruslands invasion af Ukraine.

Som 15-årig var stortalentet fra Esbjerg rejst ud for at forfølge sin drøm, og 17 år senere - og langtfra slidt - får han nu debut i Metal Ligaen til glæde for alle danske hockeyfans.

For Philip er der kun én ting, der tæller. Guld. For mange år siden aftalte han med vennen Sune Hjulmand, at de ville vinde guld sammen, når han kom hjem. Men spilleren, der har været kåret som KHLs bedste back, er også realist og erkender, at det bliver en tæt og stenhård kamp.

”Metal Ligaen er så god, at den tid, hvor én eller to spillere kunne afgøre den, er forbi. Du skal have et bredt og sammenspillet hold for at vinde. Jeg har trænet med Esbjerg Energy siden juni og føler, at vi har holdet, der kan gå hele vejen,” siger han.

I mine øjne er Esbjerg Energy ét af ligaens tre bedste hold. De to andre er sidste sæsons guld- og sølvvindere, henholdsvis Aalborg Pirates og Rungsted Seier Capital.

Limfjordens pirater har i dag kun fem importspillere på plads og vil i løbet af sæsonen fylde op med et par udlændinge mere.

George Sørensen og Thomas Lillie er ligaens bedste målmandsduo, og i det hele taget ser Pirates’ danskerstamme skræmmende ud. Dén er der ingen af de andre hold, der kommer i nærheden af.

Som Ronny Larsen siger: ”Danske spillere vil altid være den vigtigste del af vores hold. Det er vores filosofi. Vores DNA.”

Hvor meget Champions Hockey League vil slide på Pirates i sæsonstarten må tiden vise. Til gengæld giver det hårde internationale program bonus senere i turneringen.

Også Rungsted Seier Capital ser stærke ud og har evnen til at toppe, når det gælder (og skaderne er overstået). Nogle spillere har man mistet, andre er kommet til, og der er bredde og homogenitet på holdet.

Spændende bliver det at følge wingen Lucas Andersen, som er kommet fra Frederikshavn White Hawks, og tometer-backen Malte Setkov, som de seneste otte sæsoner har spillet i svenske klubber.

Jeg vover det ene øje. Min private top 3 ser sådan ud: 1. Aalborg Pirates. 2. Esbjerg Energy. 3. Rungsted Seier Capital.

Mit bud på den 30. finale om Prins Henriks Cup bliver således et brag af en serie mellem Aalborg Pirates og Esbjerg Energy med nordjysk sejr.

Jeg kan forestille mig Philip og Sune siger til hinanden: ”Han bliver sgu klogere.”

De øvrige placeringer på min liste: 4. Odense Bulldogs. 5. SønderjyskE. 6. Herning Blue Fox. 7. Frederikshavn White Hawks. 8. Herlev Eagles. 9. Rødovre Mighty Bulls.

En trøst for mange. Jeg har før taget fejl. Og i en knivskarp liga, hvor ingen kampe er afgjort på forhånd, vil det ske igen.”


METAL LIGAEN TV: Larsen og Bjorkstrand i interview Herlev vandt over Malmö-juniorer efter comeback