Forsvarsspillet bliver totalt afgørende. Skal White Hawks drille Herning, bliver det i lavtscorende opgør, siger TV2 PLAY-kommentator Jesper Larsen om de kommende kvartfinaler

Frederikshavn går ind som underdog i serien mod Herning. Det er de fleste enige om. Vi har fanget TV2 PLAY-kommentator Jesper Larsen, der har været på plads i Frederikshavn til langt de fleste hjemmekampe. Her vurderer han White Hawks-mandskabet op til sæsonens afgørende del.

Har det været tilfredsstillende, hvad White Hawks har præsteret i grundspillet?

Jesper Larsen: På mange måder har sæsonen været godkendt for White Hawks. Målsætningen inden Metal Ligaen gik i gang var at komme med i slutspillet. Men den barre var altså lavt sat, når man ser på præstationerne over de senere år, og for supporterne er sæsonen ”ikke tilfredsstillende.”

Sportschef Kasper Kristensen vil sige, at denne sæson har handlet om at spille nye og unge spillere ind, så disse kan gøre sig i fremtiden.  Det er i nogen udstrækning lykkedes, og så alligevel.

Man kan godt argumentere for, at man med spillere som Jonas Jakobsen og Christoffer Mulberg har sat noget i banken, men ikke alle unge er vokset. Jeg har løbende samtaler med Pelle Hånberg, og han er ikke helt tilfreds med kvaliteten af det unge materiale set over en bred kam.

Spillemæssigt har holdet rykket sig, og det er der bred enighed om. Det giver spillerne og trænerne udtryk for, og man hører det også rundt omkring. Der tages chancer – især i forsvarspillet – og det koster indimellem et mål, men der er tegning til, at der kan skabes bedre angrebshockey. På den måde er der elementer, som kan godkende sæsonen. Men ingen her i byen lægger skjul på, at der skal ske noget andet resultatmæssigt i den kommende tid.

Hvad skal de have til at fungere, hvis de skal drille Herning?

Jesper Larsen: Skal man kunne drille Herning – og som jeg ser det, bliver der nok udelukkende tale om drillerier – så skal Frederiksen, Halme, Trkulja og Galansky spille over evne, og det skal nok også mange af holdets øvrige. Men de nævnte har stået for hovedparten af de afgørende aktioner for White Hawks i denne sæson, og det skal de fortsat gøre.

White Hawks har desuden lavet en del store fejl i egen zone i denne sæson, og det kan man ikke fortsætte med. Powerplay-spillet er en anden faktor, som skal i et andet gear. Frederikshavn laver i det hele taget få mål, men overtalsspillet har været svagt. Her er der klart noget at forbedre. Og så behøver jeg ikke nævne, at forsvarsspillet bliver totalt afgørende. Skal White Hawks drille Herning, bliver det i lavtscorende opgør. Man skal stå tight – måske med noget SOUL-hockey – og Galansky skal stå på hovedet. Og alligevel får man brug for Fru Fortuna og alle krydsede fingre.

Christopher Frederiksen må være den absolutte nøglespiller. Hvorfor har han været så god i den her sæson og hvad kan han?

Jesper Larsen: Frederiksen har været god, men især i den sidste del af turneringen, synes jeg. Han er vokset, og jeg har i denne sæson set en Christopher Frederiksen med et større overblik og med sans for sine holdkammerater. Bedst illustreret måske i opgøret mod Rungsted for nogle uger siden, hvor der kom 5 point fra Frederiksens stok. Jeg synes, han er blevet en bedre assistmager, end jeg tidligere har set ham. 27 assister er det blevet til, og det er helt oppe blandt de bedste i ligaen. Og så nævner han i øvrigt selv, når man spørger ham, at han helt enkelt har det godt i øjeblikket.

Hvilke "skjulte profiler" kan måske pludselig dukke op og overraske?

Jesper Larsen:
Suistio nævnes som en mulig overraskelse. Det kan godt ske. Jeg synes egentlig, Suistio er undervurderet. Men nogen superstjerne er han ikke. Til gengæld ved man, hvad man får fra ham. Hårdt og dedikeret arbejde hver gang, og hvis han lægger nogle procenter til, så kan han blive af stor værdi for White Hawks. Ellers tror jeg, at det er blandt spillere som Thomas Søndergaard, Daniel Madsen og måske Nikolaj B. Kristensen, at man skal finde overraskelserne.

Jesper Jensen og Bumagin ude. Kan Frederikshavn klare tabet af to så rutinerede spillere?

Jesper Larsen:
Tabet af de to bliver naturligvis svært at overkomme. Bumagin er i sit efterår, men han var stadig et vigtigt kort i powerplay, hvor speeden ikke nødvendigvis var det afgørende. Jesper Jensen er isoleret set et større tab. Da han kom tilbage fra sin første hjernerystelse i denne sæson, var han faktisk rigtig god, og han var én af de få spillere hos White Hawks, der kan levere noget på egen hånd. Med fraværet af Jensens ideer er der groft sagt kun kollektivet til at tage over. Jeg tvivler på, at det er nok.

Er hjemmebanen stadig en faktor i Frhavn. Kan de tænde til deroppe på lægterne stadig og hvad skal der til, FØR de tænder til?

Jesper Larsen: Jeg tror faktisk, at hjemmebanen er en større faktor mod Herning, end hvis Aalborg var blevet modstanderen. Mod Pirates er det af og til meget oplivende for et høgehold, at der står mange på lægterne i Sparekassen Danmark Isarena. Det har indimellem givet nogle overraskende udesejre.

Til gengæld ejer Aalborg i øjeblikket Frederikshavn Isstadion, og derfor ville hjemmebanefordelen mod dem have været begrænset. Mod Herning er det lidt anderledes. Historisk set har White Hawks haft det fornuftigt med Blue Fox hjemme i Nordjyske Bank Arena. Til gengæld har man det svært i Herning.

Og så fornemmer jeg, at der i dit spørgsmål også ligger en tvivl om, hvorvidt der er opbakning på tilskuerpladserne til at føre holdet igennem. Og der tror jeg, White Hawks får det svært. Frederikshavnerne er bedre vant, end det der er blevet vist i år, og det har ytret sig flere gange i år under kampene.

Derfor fornemmer jeg ikke den totale uforbeholdne support, som er nødvendig i de svære kampe. Kort sagt tror jeg ikke på Nordjyske Arena som et svært sted at spille for et udehold. Luk kæften på tilskuerne med en hurtig scoring, og så begynder det at knibe. Nå ja, sådan lidt bramfrit sagt, men du ved, hvad jeg mener.

Men lad os lege lidt med, at der kan sættes fut under gemytterne i Frederikshavn. Det kunne ske ved, at White Hawks vinder den første kamp i Herning. Især hvis det sker efter en kamp, hvor WH ikke er nedspillet eller heldige. Det kunne anspore til mange mennesker i kamp to, og skulle man vinde denne også, så vågner kæmpen. Måske. Det er i hvert fald ingredienser af den art, der skal til, hvis det for alvor skal koge som i gamle dage.


Kaster: Esbjerg-Sønderjyske bliver ultratæt og med tryk på kedlerne Sønderby: Herlev er måske et af ligaens bedste omstillingshold