Publikum i Granly Hockey Arena var hele følelsesregisteret igennem, da Esbjerg efter lige dele dominans, ineffektivitet og comeback-kompetencer i sidste ende måtte strække våben i overtiden, mod et skarpt og kynisk Frederikshavner-mandskab, der blev ført an af hattrick-helten Lucas Andersen.

Esbjerg Energy – Frederikshavn White Hawks 4-5 (1-0, 0-3, 3-1) 0-1

Frederikshavn gæstede tirsdag aften Granly Hockey Arena til sæsonens første opgør mellem Esbjerg og Frederikshavn. Det var et par afbudsramte mandskaber der krydsede klinger, da Frederikshavn til aftenens opgør stillede uden Mads Larsen, Mikkel Bertelsen, Alexander Bumagin og Christopher Frederiksen, mens Esbjerg måtte undvære Thomas Lillie, Oscar Schulze og Kale Kerbashian.

Målmandsduellen stod mellem Mathias Seldrup og Ricards Puce.

Frederikshavn i strid vestenvind

Esbjerg lagde ud i et højt tempo og fik også skabt et par glimrende muligheder tidligt i perioden. Inden man havde rundt et minut var Andreas Grundtvig blevet sat perfekt op til afslutning tæt under mål og minuttet efter var det David Madsen, der fik trykket af fra mellemdistancen.

Gæsternes Eemeli Räsänen fik raget kampens første udvisning til sig for en cross-checking. Den ekstra plads på isen bekom Esbjerg vel og kun et minut senere havde værternes bragt sig i front med 1-0. Craig Puffer stod perfekt placeret, da han modtog en tværpasning fra Søren Nielsen og amerikaneren tøvede ikke, da skiven resolut blev sendt i netmaskerne.

En lidt pudsig hændelse indtraf for nordjydernes store svenske back Niklas Pavel, der tog en udvisning for roughing efter 10 minutter - ikke i sig selv så usædvanligt. Usædvanligt var det til gengæld, da Pavel valgte at deltage i spillet inde fra udvisningsboksen, uden at have sat en skøjte på isen, netop som udvisningen var udløbet og døren åbnet.

Den går ikke og svenskeren måtte dermed tage plads i straffeboksen på ny, blot tre sekunder efter, at den første udvisning var udløbet.

I power play-spillet sprudlede Esbjergs offensive folk, der ved flere lejligheder havde presset gæsternes helt i bund. Grayson Downing bød ind med det bedste tilbud for værterne, da han fik trykket af fra en position lavt i slottet.

Esbjerg fik mulighed for at rulle overtalsformationerne ud igen efter 18 minutter, da Jeppe Vinther blev udvist for en slashing.

Efterfølgende stod Esbjerg-spillerne nærmest i kø for at score, da Phillip Schultz, Andreas Grundtvig og Felix Scheel med en tredobbelt chance virkeligt fik Seldrup sendt på overarbejde inde i kassen.

Både Downing og Grundtvig fik yderligere en stor mulighed hver i periodens døende sekunder, men skarpheden manglede. Så trods en hidsig skudstatistik på hele 19-4, så tog Esbjerg altså kun en etmålsføring med ud til pausen efter 20 tempofyldte og underholdende minutter.

Gæsterne vendte kampen på hovedet i løbet af fire minutter

Tidligt i anden periode var der bud efter endnu et Esbjerg-mål, da Simon Grønvandt med et lumsk forsøg ramte stolpen.

Den oplevelse fik gæsternes dog hurtigt rystet af sig, da der få øjeblikke senere stod 1-1 på måltavlen. Gæsterne gik på mål, men Esbjerg så egentligt ud til, at have situationen under kontrol.

Det så ud til, at pucken lå mellem benskinnerne på Esbjerg-målmand Puce, men det lykkedes altså for gæsternes Lucas Andersen, at få prikket pucken i mål.

Nordjyderne vovede sig nu længere frem på banen og det skulle vise sig at være en god idé, da man under en afventende udvisning fik bragt sig foran med 1-2.

Oliver Anker sendte et forsøg på mål, som Puce kun halvklarede, hvorefter pucken dumpede ned på målstregen, hvor Sebastian Brinkman kunne score et af karrierens letteste mål, da han blot skulle sende pucken de sidste få centimeter ind over stregen.

Hjemmeholdet havde egentligt genvundet kampens momentum, som man nærmede sig periodens halvvejsmærke, men det var gæsternes Lucas Andersen dog ligeglad med, da han fulgte op på en retur fra Puce og med sit andet mål i kampen øgede til 1-3.

Lidt atypisk valgte gæsterne at udbede sig en timeout 12 minutter inde i anden periode.

Måske et udtryk for, at trods 1-3 på tavlen, så var kampbilledet faktisk stadig det, at perioden langt hen ad vejen var én lang Esbjerg-offensiv. Men skarpheden manglede altså i udpræget grad hos værterne, der gik til pause bagud med to.

Stærkt comeback og heroisk fight af Esbjerg

Tredje periode var kun godt et minut gammel, da Lucas Andersen fuldendte sit hattrick. Andersen var hurtig i opfattelsen og tæt under mål fik han sendt pucken i kassen fra en halvspids vinkel. Tavlen viste 1-4 og lyset syntes slukket for Esbjerg.

Esbjerg-spillerne fik fornyet energi og gejst i de sidste ti minutter, godt hjulpet på vej af en udvisning til gæsternes Sebastian Brinkman.

Værterne fik sig her etableret glimrende i gæsternes zone og efter et fornemt samarbejde mellem Jeff King og Søren Nielsen endte pucken hos Grayson Downing, der resolut sendte skiven op i nærmeste hjørne til 2-4.

Kun et minut senere var Søren Nielsen atter i oplæggerens rolle, da han med et eminent forarbejde serverede pucken på et sølvfad for Phillip Schultz, der tæt under mål hamrede pucken i kassen til 3-4.

Niklas Pavel tog sin tredje udvisning i kampen efter 14 minutter og godt et minut senere havde vestjyderne fuldendt sit comeback. Igen var det aftenens assistkonge Søren Nielsen der var på spil, da han med sin fjerde assist i kampen leverede oplægget til Grayson Downing, der var først over en retur fra Mathias Seldrup og med sin anden scoring i kampen udlignede til 4-4.

Esbjerg havde fuldendt et storstilet comeback på kun godt fire minutter og stemningen i Granly Hockey Arena havde fået et gevaldigt løft. Mere trykket blev stemningen dog, da David Madsen 55 sekunder før slutsignalet indkasserede en fem-minutters udvisning for checking to the head.

Værterne havde dermed udsigt til at spille næsten hele overtidsperioden i undertal. I overtiden sled og slæbte Esbjerg forbilledligt og offerviljen var ikke til at tage fejl af. Men i sidste ende måtte man kapitulere, da Jesper Jensen og Radim Piroutek sammen fik bugseret pucken i mål efter et stort og langvarigt pres og sikrede gæsterne deres bonuspoint.