Mikael Gath bliver Danmarks nye landstræner

Michael Søvsø logo
FOTO: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix FOTO: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix
46-årige Mikael Gath står for vindervilje, positivitet og ambitioner og skal i de kommende tre sæsoner løfte det danske ishockeylandshold for herrer frem mod VM på hjemmebane og OL i 2026

Danmarks Ishockey Union har fundet sin nye landstræner for herrernes A-landshold. Det bliver den 46-årige svensker Mikael Gath, der kommer direkte fra en stilling som cheftræner i Kristianstads IK i den næstbedste svenske række, HockeyAllsvenskan.

Mikael Gath har skrevet en treårig aftale med Danmarks Ishockey Union, og det bliver dermed ham, der skal lede de rød-hvide ved VM på hjemmebane i 2025, ligesom Gath forhåbentlig står i spidsen for Danmark ved vinter-OL i 2026 i Milano. Det er de to store mål for det danske herrelandshold, når 2023 er overstået med den nuværende landstræner Heinz Ehlers i spidsen.

– Det er stort. Jeg er superstolt over at have fået jobbet som dansk landstræner og glæder mig rigtig meget til at komme i gang. Jeg har kun godt at sige om dansk ishockey. Jeg har mødt masser af danske spillere og ledere gennem min karriere, og det er min klare fornemmelse, at danske ishockeyaktører kommer med et både positivt og passioneret syn på sporten. Det ser jeg frem til at arbejde videre med, siger Mikael Gath.

– Vi er yderst tilfredse med ansættelsen af Mikael Gath, og det er et fuldstændig enigt Elitesportsudvalg og en enig bestyrelse, samt Team Danmark der har peget på ham blandt flere kvalificerede kandidater, siger Theis Møller-Hansen fra Danmarks Ishockeys Unions Elitesportsudvalg.

– Han har leveret et meget flot stykke arbejde i Kristianstad igennem flere sæsoner med ét af ligaens mindste budgetter. Gennem samtalerne med Mikael har han imponeret os med hans tydelighed, sit lederskab og motivation. Derudover har vi fået meget stærke referencer på ham. Han karakteriseres som professionel, detaljeorienteret og som både en dygtig leder og en stærk håndværker, fortsætter Theis Møller-Hansen.

– Samtidig har han et meget stort hjerte for sporten og sit job og ikke mindst meget store ambitioner. Vi vil gerne fortsætte med at være i verdenstoppen med vores herrelandshold, og det er et mål, som Mikael Gath er fuldstændig indforstået med. Mikael er virkelig sulten og dedikeret til det nye job. Det har vi ikke været i tvivl om et sekund, tilføjer han.

Mikael Gath er uddannet skolelærer, og har sine rødder i Skåne og er bosiddende i Helsingborg, hvor han også spillede i en håndfuld sæsoner. Derefter var han med til at rykke naboklubben Rögle BK op i Sveriges bedste række, SHL. Her afsluttede han karrieren på højeste niveau.

Derefter begyndte trænerkarrieren i Lejonet i Landskrona, hvor Mikael Gath var spillende træner, inden han igen rykkede til Rögle som cheftræner for klubbens Junior 20-hold og assisterende træner for SHL-holdet.

I 2017/18-sæsonen fik han job i Odense i den danske Metal Liga og skiftede derefter til Kristianstads IK, som han har ført fra den tredjebedste række til en stabil tilværelse i HockeyAllsvenskan, den næstbedste svenske liga.

– At holde Danmark i verdenstoppen er en udfordring, som virkelig ser frem til, og jeg er klar på de store ambitioner og mål, som venter de kommende sæsoner. Som træner er jeg passioneret og med stor vindervilje, og jeg vil gerne se mine spillere agere hårdt og kontant i forsvaret, men samtidig giver jeg rum til kreativitet og positiv ishockey, siger han.

Samtidig er det vigtigt for mig, at det enkelte menneske trives i gruppen. Jeg ved også, at unge mennesker har forskellige forventninger til, hvordan man behandler dem, og det bliver mit job at få sat et hold og en organisation sammen, som stræber efter samme mål, siger Mikael Gath.

Hans første opgave bliver at lære det danske ishockeylandskab at kende ved at komme ud og møde både spillere, ledere og klubrepræsentanter.

– Jeg vil forsøge at komme så meget som muligt ud til ishockey-Danmark, så folk kan lære min person at kende. Jeg skal ud for at møde ishockey-Danmark., og det glæder jeg mig virkelig til, siger Mikael Gath.

Theis Møller-Hansen fra DIU’s Elitesportsudvalg tilføjer:

– Mikael Gath står for moderne ishockey med høj intensitet, dynamik og hårdt arbejde på skøjterne. Samtidig har han den rette alder til at føre en ny generation af landsholdsspillere frem. Han ved, hvordan man får det bedste ud af nutidens unge mennesker.

Den nye landstræner fortsætter med at bo i Ängelholm og kommer derfra til at samarbejde tæt med den øvrige sportslige ledelse i Danmarks Ishockey Union, der er baseret i Idrættens Hus.

Mikael Gath har i forvejen et stærkt kendskab til dansk ishockey, men kommer naturligvis til at følge Metal Ligaen og de danske spillere i udlandet endnu tættere fra dags dato. Han vil være på lægterne som iagttager ved det kommende VM i Tampere.

– Mikael Gath skal selvfølgelig også samarbejde tæt med vores dygtige udviklingsafdeling og på den måde være med til at skabe den røde tråd i dansk ishockey, siger Theis Møller-Hansen.

 


VIDEO: JANNIK CHRISTENSENS følelsesladede afsked HERNING LEVER IGEN efter sejr i overtid
Vis flere nyheder

Retro