Journalist Peter Fredberg har fulgt Bjarne Madsen siden tragedien i Vojens for 40 år siden og skriver om stortalentet, der blev Danmarks førende agent

Onsdag 21.2 afgik ishockeyagent Bjarne Madsen ved døden efter kort tids sygdom. Vi bringer her Peter Fredbergs Retro-artikel om Bjarne Madsen fra 2022. 

Dag 1 i Bjarne Madsens nye liv. 10.11.1982. Den dag ændrede hans liv sig totalt.

Det 18-årige stortalent fra Vojens stod over for landsholdsdebut, da han i en kamp i Vojens Skøjtehal mod Herlev ved en tragisk ulykke blev lammet fra halsen og ned. Han blev på et splitsekund dømt til et liv i kørestol.

I jagten på pucken gled han med stor fart ind i endebanden med hovedet forrest og med en modstander hængende på ryggen. Armene var låst, så han ikke kunne tage fra. Han blev liggende livløs på isen. Alle i skøjtehallen var i chok.

Den dramatiske historie har været skrevet mange gange. Også fortsættelsen, hvor Bjarne Madsen i 1997 blev ishockeyagent på fuldtid og Danmarks førende i branchen. Højt værdsat og respekteret ikke blot på hjemlige breddegrader, men også i mange større europæiske hockeynationer.

I denne retro-artikel har jeg spurgt Bjarne om hans liv i de tidligste hockeyår og i dag.

”Hvem prægede dig mest i starten?

”I hockeyopvæksten var det Jens Peder Hansen. Vi er mange i Vojens, der skylder Jens Peder en stor og varm tak. Da jeg var i 15-16 års alderen, fik George Galbraith og Egon Kahl mig til at forstå, hvor god jeg kunne blive. George var træner for vores juniorhold og arbejdede virkelig med at udvikle mit potentiale, og Egon arbejdede videre med dét, George var startet på. Jeg husker tydeligt den kæmpe tillid, han viste mig, da jeg kom op på eliteholdet.”

”Din families rolle, da ulykken skete og senere i dit liv?”

”Min familie betyder alt for mig. ALT. Mine forældre og søskende har været enestående. Uden deres støtte havde jeg ikke været den person, jeg er i dag. Jeg havde heller ikke opnået de erhvervsmæssige resultater. Min egen lille familie, Janne og David, har givet mig 100 procent opbakning og mulighed for at udføre mit arbejde på bedst mulig måde. Det har været dejligt at følge Davids kamp for en hockeykarriere. Jeg er vanvittig stolt af ham både som menneske og den måde, han har tacklet sin karriere på. Jeg ved godt, at det ikke altid er nemt at være ”agentens søn” eller her i Vojens ”Bjarne Madsens søn”. Man skal huske på, at David er vokset op på et agentkontor og har hørt om ishockeykontrakter, siden han blev født.”

”Hvilke spillere tænker du tilbage på i dag?”

”Der er mange. Både spillere og trænere. Fra min ungdom tænker jeg tit på den interne konkurrence, jeg havde med blandt andre Heinz Ehlers og Peter Rasmussen. Jeg tænker også med glæde på årene med ungdomslandsholdene og de fantastiske rejser rundt omkring. Også kampen på Pressens hold mod landsholdet i 1982, hvor jeg spillede i ”ungdomskæden” med Peter Rasmussen og Kim Lohmann, fylder meget i min erindring. Det samme gør Frederikshavns farverige Craig Chapman. En fantastisk spiller. Dén person, der har betydet mest for mit valg som agent, er den tidligere Vojens-spiller og -træner James Richmond. Han satte virkelig gang i mine tanker. Jeg kan heller ikke lade være at nævne Frans Nielsen. Jeg har fulgt ham tæt og haft ham som klient i hele hans karriere.”

”Hvordan vil du beskrive dit professionelle arbejde?”

”Som agent arbejder jeg på hele det europæiske marked. Jeg føler, at jeg er rigtig dygtig til at bruge det kæmpe netværk, jeg gennem årene har opbygget. Nu hvor jeg i 2022 solgte mit firma, SMG, til det danske sportsagentur People in Sport, har jeg fået et meget større indblik i den store sportsverden og ser mange ting, som vi også kan benytte i vores ishockeyafdeling. Mit job er som direktør i People in Sports ishockeyafdeling at sørge for, at vi også i fremtiden kan bibeholde vores andel i de forskellige markeder/ligaer rundt omkring i verden. Jeg har nu fået mere tid til at lave det, som jeg er bedst til, nemlig at skabe kontakter og forhandle kontrakter.”

”For fire år siden kom Morten Green ind i firmaet?”

”Ja, det er det bedste, der er sket os. Morten er jo en fantastisk ambassadør for hockeyen. Han er respekteret overalt og et enestående menneske, som samtidig har et stort netværk hos både ungdommen og de mere erfarne spillere efter alle sine år på landsholdet og i Sverige og Tyskland. At få Morten ind i firmaet betød en helt anden gejst for mig. Morten og jeg supplerer hinanden og arbejder godt sammen. Det er en af vores styrker.”

Jeg husker et citat fra Bjarne Madsen fra et af mine første interviews med ham. Det slutter jeg denne retro med:

”Det er forkert at sige, at jeg har et drømmeliv, men jeg har et drømmejob. Jeg er så tæt på hockeyen, som man overhovedet kan være uden selv at spille. Jeg er i en spændende branche og har et aktivt liv og en dejlig familie. Selvfølgelig tænker jeg tit på, hvordan mit liv kunne have set ud. Men jeg er ikke bitter. Det drejer sig om at få det bedst mulige ud af den situation, man befinder sig i. Jeg har lært at sætte pris på ting, andre måske tager for givet.”


Aalborg snuppede tre point i roligt lokalbrag OPTAKT: Odense Bulldogs-Rødovre Mighty Bulls