Journalist Peter Fredberg fortæller om Danmarks første superstarkonkurrence, der blev vundet af en ishockeyspiller

”Ikonet fra Rungsted” og ”Mr. Rungsted” er to af de tilnavne, der gennem årene er blevet hæftet på Per Holten Møller.

Ikke uden grund.

Den legendariske back, som dukkede op på Rungsteds førstehold i slutningen af 60’erne, toppede den danske landskampstatistik med 159 kampe og deltog i 11 VM-turneringer i perioden 1970-85.

I 1977 blev han kåret som ”Årets Spiller”, var landstræner 1989-94 og cheftræner for Rungsteds DM-guldhold i 2002.

Men nu til noget helt andet. Per Holten Møller var også Danmarks første ”Superstar”.

Jeg havde stjålet idéen fra Sverige og arrangerede i 1982 i B.T.-regi den første superstarkonkurrence på dansk grund.

Samlede seks af dansk idræts største navne og lod dem konkurrere i seks forskellige discipliner. Senere blev disse ”Superstar” meget populære, ikke mindst på tv.

Foruden bomstærke Per Holten deltog håndboldlandsholdets anfører Morten Stig Christensen, Europamesteren i professionel weltervægtsboksning Hans Henrik Palm, Nordens hurtigste mand, Jens Smedegaard (200 meter på 20.52), VM-håbet i moderne femkamp Pernille Svarre og den olympiske guldvinder i skeetskydning, Kjeld Rasmussen.

Disciplinerne var tre kilometer cykling på tid på Ordrupbanen, hvor Ole Ritter sendte rytterne af sted, straffespark og kuglestød på Østerbro Stadion, armbøjninger og bordtennis i Idrætshuset og 100 meter fri i Øbro-Hallen. Ingen var specialister i nogen af øvelserne bortset fra Pernille Svarre i svømning.

Fighteren Per Holten var hurtigst på cykelbanen, heppet i mål af Ole Ritter, og scorede som den eneste på alle seks straffespark. Han havde spillet fodbold på Hørsholms Sjællandsseriehold, men måtte droppe fodboldkarrieren på ordre fra Rungsteds svenske træner, Dan Hobér, som tvang ham til at vælge mellem ishockey og fodbold.

I armbøjninger klarede han imponerende 44 på 30 sekunder, men måtte se sig slået af Europamesteren Hans Henrik Palm med sølle én armbøjning.

Per Holten vandt i en knivskarp konkurrence historiens første danske ”Superstar” med ét point foran Morten Stig Christensen.

Denne skriverkarl mindes en forrygende dag, hvor alle seks atleter gav alt, hvad de havde. Og hyggede sig.

Jens Smedegaard blev treer, Hans Henrik Palm firer, mens Pernille Svarre og Guld-Kjeld med bøllehatten, moustachen og de forvaskede cowboybukser, som mange vil huske skeetskytten for under OL i Moskva, delte femtepladsen.

Den glade Amager-dreng havde jeg en festlig oplevelse sammen med i restauranten på skydebanen i den russiske hovedstad, efter at han havde plaffet den sidste due ned og fået guldet hængt om halsen.

Vi sad under et interview med delte et par sejrsøl, mens Guld-Kjeld skrev autografer.

På et tidspunkt blev han træt af skriveriet og gav mig medaljen om halsen. Og så var det min tur til at give autografer til de stakkels russere, mens Kjeld grinede lunt i skægget.

Tilbage til ”Superstar”: Efter den sidste konkurrence, svømningen, blev Per Holten kastet i vandet, som det sig hør og bør.

”Sjovt at møde de fem andre, som jeg aldrig havde mødt før, men kun kendte fra tv og aviser,” sagde han.

For familien Holten Møller er ishockey en livsstil med DM-guld i tre generationer for Rungsted.

Nu afdøde Otto Holten Møller vandt DM-guld i 1955 og 1963, sønnen Per i 2002 (som træner) og barnebarnet Joachim i 2019. I de fire sæsoner, han spillede for Sønderjyske, vandt Joachim to DM-titler.


Tidligere Rungsted-træner midt i svensk sæbeopera Odense Supporteres t-shirt-salg gav over 12.000 kroner til Bulldogs