Journalist Peter Fredberg skriver om en dansk/lettisk lovestory

Dan Jensen og Lars Mølgaard glemmer aldrig, da de scorede i 2-2 kampen mod Canada i 2003 i Finland. På dét tidspunkt den mest opsigtsvækkende danske VM-præstation nogensinde.

Nej, jeg har ikke glemt Danmarks 5-2 sejr og Peter Hirschs små mirakler i målet nogle dage forinden i åbningskampen mod USA.

Men vidste du, at der var en ”dansker” mere, der scorede mod de canadiske NHL-stjerner og kommende verdensmestre i de glade dage i de tusinde søers land? Han scorede til 1-1 i Canadas 6-1 sejr, dengang han spillede for Letland.

I seks år op til VM-2003 havde han boet i Danmark og spillet for Hvidovre, Gladsaxe og Herlev, men fik først dansk statsborgerskab i 2009.

Navnet er Sergej Cubars.

I perioden 1997-2013 spillede han over 500 kampe i den danske liga, primært for Hvidovre og Herlev.

Når efternavnet Cubars klinger i dag, skyldes det sønnen Victor, som spiller for Herning Blue Fox.

Den 23-årige wing brillerede i playoff-semifinalens første kamp mod SønderjyskE med et vaskeægte hattrick i blårævenes 4-0 sejr.

Victor Cubars havde en stor andel i Herlevs bronzemedaljer i 2023, da den sjællandske klub brød 35 års medaljetørke, og landstræner Heinz Ehlers havde ham med i tre testkampe (et mål og en assist) op til VM i 2023 i Letland.

Han havde målinstinktet og ambitionerne, som Herning Blue Fox havde brug for, og slog til, da kontrakten blev lagt på bordet. Målet er DM-guld.

I 2017 skrev Sergej og 16-årige Victor et kapitel i Hvidovres ishockeyhistorie, da de var med til at vinde DM i 1. division. Det var faderens sidste kamp, og hans trøje med nr. 41 blev fredet og hængt op på væggen i skøjtehallen.

Men hvordan gik det egentlig til, at Sergej Cubars blev hængende i Danmark?

I 1997 var Hvidovre bare tænkt som en station på vejen, da han efter et år i svenske Vimmerby kiggede sig om efter mere spændende muligheder. Det var Hvidovres to lettiske stjerner, Leonid Tambijevs og Andrej Ignatovics, som havde tippet cheftræner Olaf Eller om unge Sergej, og den spilintelligente playmaker blev en gevinst.

”Jeg var heldig at komme til Hvidovre og møde Heidi,” sagde han senere.

Sammen med de andre lettiske spillere gik han tit i sauna og svømmehal i Frihedens Idrætscenter efter træningen. En aften ventede han på parkeringspladsen og spurgte den kønne, blonde livredder, om han skulle køre hende hjem.

Heidi mindes Sergejs tilbud med et stort smil.

”Jeg var selv i bil, men vi faldt i snak. Jeg spurgte, hvad han havde set i København. Det var ikke meget. Foruden skøjtehallen kun City 2 og Center Pub på Hvidovrevej, så jeg inviterede ham i biografen. Det må have kostet Sergej stor overvindelse at kontakte mig. Han er meget genert og tilbageholdende. Dér er vi store modsætninger,” ler Heidi.

Det blev starten på en dansk/lettisk lovestory. De blev senere gift og har i dag to børn, foruden Victor datteren Alberte på 11 år.

Og Alberte ved godt, hvad hun vil være, når hun bliver ældre. ”Professionel håndboldspiller,” lyder svaret prompte.

Hun er en af de talentfulde piger fra HIF, som netop har vundet Hancock Cup i Skive og har samme drivkraft og vilje, som karakteriserer resten af familien Cubars.

Sergej Cubars fik en flot landskampsæson for Letland i 2002/03 med i alt 16 landskampe, og som dansk statsborger kunne han have fået debut med løven på brystet i 2009 i en turnering i Hviderusland.

”Tilbuddet kom på et afbud få timer inden afrejsen. Jeg arbejdede som ventilationsmontør og kunne ikke overskue at tage af sted med så kort varsel. Jeg har ærgret mig siden, for det tilbud kom aldrig igen,” siger han.

Jeg husker en kamp i 2005, da Sergej Cubars spillede for Herlev. I ti minutter lå han livløs på isen, inden man turde løfte ham op på en båre efter et voldsomt sammenstød med banden med hovedet forrest efter blot to minutters spil i en kamp mod AaB.

Det var tale om et hændeligt uheld, men episoden kastede en dyster skygge over kampen.

Efter røntgenfotografering på Herlev Sygehus vendte Sergej Cubars tilbage til skøjtehallen og sagde:

”Vores læge sagde, jeg var bevidstløs, men jeg husker ingenting selv. Jeg slap med hovedpine og ømhed i nakken."

Familien Cubars. Bagest fra venstre Victor, Heidi og Sergej. Forrest 11-årige Alberte, som har kastet sig over håndbolden.


OPTAKT: Esbjerg Energy-Aalborg Pirates Odense Bulldogs og Nicolai Weichel stopper samarbejdet - også Simonsen er videre