Journalist Peter Fredberg, som har skrevet om ishockey siden 1970, fortæller om to brødre, Mads og Lars Eller

Mads fik sin guldring med diamanter fire år før Lars.

Han erobrede den, da han som 18-årig i 2014 med Edmonton Oil Kings var med til at vinde Memorial Cup, det canadiske juniormesterskab og en af de sværeste turneringer at vinde.

Og i 2018 så Mads i ”syndens by”, Las Vegas, sin seks år ældre bror blive matchvinder for Washington Capitals i den femte kamp i Stanley Cup-finalen mod Vegas Golden Knights.

Med 4-3 målet 12.23 minutter inde i tredje periode sørgede den intelligente og hårdt arbejdende to-vejs-spiller for Washington Capitals’ fjerde sejr. Og han kunne (efter indgraveringen) sætte Stanley Cup-ringen, symbolet på det allerstørste, på fingeren.

En ring, som for ishockeyens stjerner vejer tungere end olympisk guld eller en VM-titel. Lars opbevarer sit værdifulde klenodie et sikkert sted. I en bankboks.

Familien Eller i lykkerus efter Washington Capitals’ Stanley Cup-triumf i Las Vegas i 2018.

Mads havde i en måned boet hos Lars og hans kone Julie i Washington og fulgt broderen på de sidste etaper mod mesterskabet. I Las Vegas var også Mads og Lars’ forældre, Margit og Olaf Eller, blandt tilskuerne til Capitals’ første titel i de 44 år, hovedstadsholdet har kæmpet om Stanley Cup.

Da Lars 8. august 2018 præsenterede Stanley Cup-pokalen for flere tusinde begejstrede fans i Rødovre, havde Mads benyttet lejligheden til at bære sin Memorial Cup-ring.

”Det er første gang, jeg har den på. Jeg ville vente på en dag som denne,” afslører en storsmilende Mads Eller.

Tætte bånd knytter brødrene sammen. Mads lægger ikke skjul på, at Lars er hans mentor. I ishockey og i livet.

”Lars betyder utrolig meget for mig. Jeg har altid kunnet læne mig op ad ham,” siger Mads.

I den årlige kamp om Memorial Cup deltager vinderne af de tre canadiske major juniorligaer, Western Hockey League (WHL), Ontario Hockey League (OHL) og Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) samt et værtshold, som går på skift mellem de tre ligaer. I 2014 var det London Knights, Ontario.

Edmonton Oil Kings sluttede på tredjepladsen i round-robin med én sejr i tre kampe efter Guelph Storm (OHL) og Val-d’Or Foreurs (QMJHL).

Ubesejrede Storm gik direkte til finalen, og Mads Ellers Oil Kings sikrede sig den anden finaleplads med sejr i et maratondrama af en semifinale mod Val-d’Or Foreurs med 4-3. Afgørelsen faldt efter 102 minutter og 42 sekunder. I den tredje overtid. Den længste kamp i Memorial Cups historie og den eneste, der er gået i tredobbelt overtid.

Guelph Storm havde de største individualister og var storfavoritter til titlen, men undertippede Edmonton Oil Kings vandt 6-3.

Mads Eller, wing i tredjekæden:

”Vi var et defensivt hold med en god struktur og attitude. Ikke mange troede på os, men vi følte, at vi med vores måde at spille på havde en chance.”

De største navne på vinderholdet var målmanden Tristan Jarry, backen Griffin Reinhart og angriberne Henrik Samuelsson og Curtis Lazar.

I WHL-playoffs havde Edmonton Oil Kings vundet finalen over Portland Winterhawks med Oliver Bjorkstrand.

En dybt skuffet Oliver sagde:

”Det er en af mine værste oplevelser. Nederlaget til Mads i den syvende kamp piner mig stadig.”

Ud over Mads Ellers WHL-sejr har tre danske spillere vundet en af de tre canadiske majorligaer:

Mikkel Bødker, Kitchener Rangers (OHL) i 2008, Oliver Bjorkstrand, Portland Winterhawks (WHL) i 2013 og Alexander True, Seattle Thunderbirds (WHL) i 2017.

Mads Eller er kaptajn for Rødovre Mighty Bulls og kan se tilbage på klubber i Sverige, Canada, USA og Kasakhstan. På cv’et står otte landskampe.

Han var med på det første hold, der spillede Danmark i VM-kvartfinalen for U20 i Toronto og mindes en træningskamp for Dallas Stars mod Florida Panthers tæt på NHL-sæsonstarten i 2015. Han blev valgt fra i sidste cut.

”Jeg skulle være blevet i Dallas Stars-organisationen og spillet for min chance i stedet for at rejse videre,” funderer han i dag.

 

 


Herning-direktør: Udgangspunktet er, at Metal Final4 skal spilles et nyt sted HETAG HØJDEPUNKTER: SE MÅLENE fra Rungsted-Esbjerg