Peter Fredberg, BTs ishockeymedarbejder i 45 år, fortæller om dengang, da hoveddommer Jesper Pihl blev hvirvlet ind i en sindssyg og livsfarlig biljagt.

”Jeg ved snart ikke, om jeg skal le eller græde. Situationen var grotesk. Som hentet ud af en amerikansk B-film. Ren wild west.”

Sådan lød ordene fra hoveddommer Jesper Pihl, da jeg sent søndag aften 28. november 1993 talte med ham i telefonen. Han var netop kommet hjem til Sønderborg efter at have dømt en kamp i Frederikshavn. Heldigvis valgte han at le.

Forhistorien er følgende:

Efter føring 3-0 tabte hjemmeholdet 4-5 til Rødovre bl.a. på grund af elleve udvisninger mod gæsternes fire. Det var mere, end nogle fanatiske FIK-supportere kunne bære.

Efter kampen blev Jesper Pihl og de to linjedommere, Asger Krog og Claus Fonnesbech Christensen (dengang brugte man tredommersystemet), eskorteret til omklædningsrummet af en talstærk kontrollørstab forfulgt af de klassiske tilråb.

Kontrollørerne lagde en jernring uden om omklædningsrummet og fulgte bagefter Jesper Pihl ud på parkeringspladsen. De mest ophidsede råbte, at de ville slå ham ihjel, og at han skulle være heldig, hvis han nåede Aarhus.

En bil forfulgte ham ud af byen. Under den halsbrækkende jagt måtte Jesper Pihls kone, der sad bag rattet af familiens BMW, speede op til over 160 km/ t. Først ved Hjallerup, 30 kilometer syd for Frederikshavn, opgav de rasende FIK-fans forfølgelsen.

Det chokerede par kunne derefter sætte farten ned og trille hjem til Sønderborg, hvor Jesper Pihl var kaptajn i hæren og lærer på sergentskolen. Måske skulle de nordjyske cowboys prise sig lykkelige over, at det ikke kom til en direkte konfrontation. Som et kuriosum kan i øvrigt nævnes, at Jesper Pihl stammer fra Frederikshavn.

Jesper Pihl ønskede ikke politiet involveret. I sin rapport til DIU skrev han dagen efter episoden:

”Bilen formelig jagede os ud af byen ved at køre meget tæt op bag os, ved at forsøge at ”klemme os” under overhaling og køre ind foran os og bremse hårdt op for at bringe os til standsning. Det var min klare opfattelse, at de ville ”tale lidt med mig”.”

I rapporten går en række FIK-ledere i og omkring boksen heller ikke ram forbi. Deres opførsel i den oppiskede atmosfære smittede ifølge dommeren af på tilskuerne.

Efter BTs omtale af biljagten henvendte to meget slukørede og brødebetyngede nordjyske ishockeytilskuere sig til FIKs bestyrelse om mandagen.

”De ringede til os og deltog derefter i vort seniorudvalgsmøde. De erkendte, at de havde opført sig tåbeligt ved at forfølge dommeren og undskyldte mange gange. Vi tager i klubben stærkt afstand fra deres handlinger, men synes samtidig, at det er flot, at de to unge fyre tør stå frem,” sagde FIKs formand, Poul Erik Jensen, til BT.

FIK idømte de to cowboys karantæne, og sagen kom senere på bordet i både Dommerklubben og i DIUs bestyrelse.

Jesper Pihl har for længst sat punktum på sin dommergerning. Asger Krog mindes biljagten i 1993.

”Jeg kørte hjem sammen med Claus. Syd for Frederikshavn blev vi overhalet af Jesper og en anden bil. Jeg ved ikke, hvor hurtigt de kørte, men jeg skal love for, at der var knald på,” siger han.

”Jeg har tit tænkt på, at det er vanvittigt, at ishockeyen kan sætte sindene i bevægelse på den måde. Det er jo kun sport.”

 


Daniel Madsen fortsætter i SønderjyskE i endnu en sæson Illemann og Nicklas Carlsen fortsætter i Rødovre