Journalist Peter Fredberg er fascineret af, at så mange danske topspillere er sønner af tidligere topspillere

Ishockeyen går i blodet.

At over 30 tidligere og nuværende danske landsholdsspillere har fædre, der også er landsholdsspillere, gør hockeyen til noget specielt.

Den skiller sig på det punkt ud fra andre idrætsgrene som en familiesport af dimensioner.

I en artikel i DIUs og Søvsøs hedengangne magasin, ”Powerplay”, talte jeg i 2007 ikke færre end 22 af disse andengenerations-landsholdsspillere. Jeg holdt derefter op med at tælle, men der er kommet en del flere til.

I en overskrift om familierne Eller i Rødovre og Nielsen i Herning skrev jeg: ”Det er godt, min dreng. Du ligner din far.”

En anden detalje: Af de 16 danske spillere, der har fået debut i NHL, er halvdelen sønner af tidligere landsholdsspillere. Ret vildt.

Her er de otte par:

Frans og Frits Nielsen, Jannik og Bent Hansen, Lars og Olaf Eller, Nicklas og Dan Jensen, Frederik og Ernst Andersen, Nikolaj og Heinz Ehlers, Oliver og Todd Bjorkstrand, Alexander og Søren True.

Hov, er det ikke lidt af en tilsnigelse at kalde amerikanske Todd Bjorkstrand eks-landsholdsspiller?

Nej, den er go’ nok.

Todd debuterede 2. november 1994 som 32-årig med løven på brystet mod Frankrig i Hørsholm Skøjtehal.

Den var naturligvis aldrig gået i VM eller OL, men i venskabskampe fastsætter DIU selv reglerne.

Efter samme koncept spillede Frederikshavns canadier Craig Chapman og den danskfødte svensker Ivan Hansen henholdsvis ti og syv landskampe i slutningen af 80’erne, selv om de aldrig fik dansk pas.

Todd Bjorkstrand nåede at spille to officielle og to uofficielle landskampe og scorede i dem alle.

I 1994 flirtede han med tanken om at blive dansker for at kunne deltage i VM, men det blev ikke til noget.

Senere sagde han til mig: ”Det var en af mine bedste beslutninger at beholde mit amerikanske statsborgerskab. Jeg kan ikke forstå, at jeg var så tæt på at skifte.”

Her er dansk ishockeys 16 tidligere og nuværende NHL-spillere med debuten i verdens stærkeste liga i parentes:

Frans Nielsen (2007), Jannik Hansen (2007), Mikkel Bødker (2008), Peter Regin (2009), Lars Eller (2009), Philip Larsen (2010), Oliver Lauridsen (2013), Nicklas Jensen (2013), Frederik Andersen (2013), Nikolaj Ehlers (2015), Oliver Bjorkstrand (2016), Patrick Russell (2018), Joachim Blichfeld (2019), Alexander True (2020), Jonas Røndbjerg (2021) og Mads Søgaard (2022).

Den 16. spiller er målmanden Mads Søgaard, som debuterede 1. april 2022 for Ottawa Senators og er noteret for to NHL-kampe. P.t. er adressen farmerklubben Belleville Senators i AHL.

Som skriverkarl var jeg til Arctic Cup for spillere over 40 år i Skt. Petersborg. Der var også en turnering for drengespillere, og 12-årige Mads viste sit potentiale.

Han blev kåret som turneringens mest værdifulde spiller i sin udenlandske debut.

Hans første træner, Frederik Åkesson, som var med veteranlandsholdet i Skt. Petersborg, sagde om den lille fyr, som i dag er en kleppert på to meter:

”En meget målrettet og dedikeret spiller.”


RETRO: GUDDI - legenden fra KSF's storhedstid EN SPILLEDAGS KARANTÆNE til Jerry Välipirrti, Rødovre Mighty Bulls