Journalist Peter Fredberg fortæller om den tidligere landsholdsspiller Søren Tauson og hans datter, tennispigen Clara

I dag er han mest kendt som den ny tennisstjerne Clara Tausons far og træner. Men skruer vi tiden rundt regnet 30 år tilbage, var det ishockey, vi forbandt Søren Tauson med.

”Clara har arvet Sørens DNA,” siger Per Holten Møller, som var træner for Søren Tauson i både Gentofte-klubben HIK og på landsholdet.

”Søren var en spændende og fandenivoldsk spiller. Han gik den direkte vej mod målet og skød, som en hest sparkede. Søren havde killerinstinkt. Når du ser Clara, kan du se, at meget er gået i arv fra far til datter. Clara er også en vindertype. En powerful, fysisk og mental stærk spiller. Faderen ville se pucken i kassen, og datteren vil dræbe bolden.”

Søren Tauson havde sin bedste sæson i 1989/90. Dén sæson opnåede HIK sin hidtil bedste placering med en fjerdeplads. Slået i bronzekampen af Frederikshavn. Rødovre vandt guldkampen over Herning.

”Jeg har altid beundret Per som træner og menneske, og holdet i 1989/90 er det bedste, jeg nogensinde har spillet på med navne som Sonny Neumann, Jesper Hille, Kristian Just, Christian Abelin, John Archibald, Kent Aalborg, Jan Lyø og mange andre gode spillere,” siger Søren Tauson.

”Jesper Hille var kommet fra Esbjerg med landsholdsrutine og et dansk mesterskab i bagagen. For os unge HIK-spillere en fantastisk leder. Jeg spillede i kæde med John Archibald og Christian Abelin. De serverede den ene lækre pasning efter den anden. Det var en fornøjelse.”

Søren Tauson lavede den sæson 24 mål og 38 point. Kun Todd Bjorkstrand, Herning, Valerij Bragin, Rødovre, og Ronny Larsen, AaB, scorede flere mål.

Bortset fra én sæson, 1993/94, spillede Søren Tauson hele sin karriere i HIK. Var blevet hentet til Rødovre i Valerij Bragin og Leonid Truhnos sidste år på vestegnen, men det var ikke den store succes.

Søren Tauson blev i november 1989 udtaget til landsholdet til den traditionsrige kamp mod Pressen og gjorde det så godt, at han fik pokalen til bedste fighter, kåret af journalisterne.

Da landsholdet i januar 1990 rejste til Magyar Nemzet Cup i Budapest, var HIK-wingen med, og han scorede det enlige danske mål i 1-4 nederlaget mod Ungarn på en pasning fra anfører Frederik Åkesson. Han måtte senere melde afbud til VM på grund af arbejde, og landsholdskarrieren blev kun på fem kampe. Synd. Der var potentiale til mere.

Vi springer over til tennis. Selv om Claras onkel, Michael Tauson, engang var Danmarks bedste tennisspiller og i 1990 var nr. 101 på verdensranglisten og brillerede med flere meriterende sejre i Davis Cup, var det ikke en selvfølge, at Clara også ville svinge ketcheren. Faderen Søren havde kun dyrket sporten på hyggeplan.

”Jeg spillede med ishockeyvennerne Morten Ahlberg, Mikkel Schmidt og min lillebror Christian i Nærum,” fortæller Søren Tauson.

”Clara var vel ikke mere end seks år og løb rundt og samlede bolde op for os. Efter en træning slog jeg nogle bolde over til hende. Hun ramte dem hver gang. Hold da op, tænkte jeg. Tja, sådan startede hendes karriere,” ler Søren Tauson.

Senere blev det mere seriøst, og faderen blev hendes første træner. Det var han indtil for et år siden, hvor Clara fik en belgisk coach og flyttede til Belgien. Sidst hun var hjemme hos familien i Hjortekær, en solid førsteserv fra Dyrehaven, var i juleferien.

Som 13-årig blev hun yngste danske seniormester i single nogensinde, og som 18-årig har hun placeret sig smukt i verdens top-100. Hendes sejr i grand slam-turneringen Australien Open i juniorsingle i 2019 i Melbourne var det store gennembrud.

”Nu gælder det French Open i næste måned. Og selvfølgelig er jeg også spændt på ishockey-VM i Riga. Jeg er imponeret over dansk ishockeys fremgang. Dengang jeg spillede, var NHL og VMs A-gruppe ikke rigtig noget, man talte om eller troede på. Nu har ikke færre end 14 danskere fået debut i verdens bedste liga, og landsholdet har været med i verdenseliten siden 2003. Det er helt vildt,” siger Søren Tauson.

Sørens far, Peter Tauson, var i øvrigt medstifter af HIKs ishockeyafdeling.


BEN COOPER endte i Salzburg: Bliver assistent i østrigsk storklub Albert Adamsen fuldender målmandsteamet hos Bulldogs