Erik Vikström måtte tage over med lynets hast, da Patric Wener blev sygemeldt. Her historien om Vikström, der glæder sig til, at "chefen" kommer tilbage, men samtidig selv nyder at være head coach i en topprofessionel liga

Erik Vikström og Patric Wener er begge ishockeymennesker.

Vikströms hjemby er Umeå i Nordsverige, hvor han altid har været engageret i sporten. I 2014/15-sæsonen var Patric Wener træner i Umeås storklub Björklöven, og de to hockeymennesker stødte ind i hinanden.

Siden dengang har Patric Wener og Erik Vikström holdt kontakten, og det var på og med den baggrund, at Wener ringede til Erik Vikström, da han manglede en assisterende træner til Eagles-mandskabet frem mod sæsonen 2022/23.

Erik Vikström har tidligere været i Danmark og har haft forskellige roller i både Herlev, Esbjerg og Vojens. Han har nydt at være alle tre steder, og derfor tøvede han ikke, da tilbuddet fra Wener og Eagles kom dumpende via mobiltelefonen.

Muligheden for at være assisterende træner på fuld tid tiltalte Erik Vikström, men hvad han ikke vidste var, at han nogle uger efter ankomsten og kort tid før sæsonstart skulle ende som cheftræner.

Da Patric Wener blev sygemeldt, tog Erik Vikström nemlig over og var pludselig head coach i stedet for den rolle, han var begyndt med og var hyret ind til i Herlev.

- Jeg fik en uge til at vænne mig til at være cheftræner. Det var ekstremt hårdt i starten og selvfølgelig 24/7 for mit vedkommende.

- Men jeg må rose spillerne for at være topprofessionelle i hele overgangen. Der var stor energi – både hos spillerne og mig – og for mig var det jo helt vildt at stå som cheftræner mod store navne som Simioni, Hånberg og Sundquist, bare for at nævne nogle stykker. Og et par af dem har vi jo allerede slået. Det er jeg stolt over, siger Erik Vikström.

Som assisterende træner havde han naturligvis en kraftig idé om, hvordan Herlev skulle spille. Men planerne var sat op af Patric Wener.

- Derfor var vi ved sæsonstart og lidt inde i sæsonen stadig lidt bagud med vores ”playbook”. Efterhånden ser det fornuftigt ud, selv om jeg stadig synes, vi mangler lidt grundighed i spillet i egen zone. Det er i det defensive spil, vi har lagt energien. Målet har været at få lidt færre skud på vores eget mål, og det arbejder vi stadig på, forklarer Vikström.

- Offensivt har vi en af ligaens bedste kæder med Jonsson, Flash (Alexander Lindqvist-Hansen) og Asperup og så synes jeg, vi har øget vores ”secondary scoring” med spillere som Bertelsen, Cubars og Luis Blak. Der er mange, der har gjort det godt, siger Herlev-træneren.

Selv om Patric Wener er sygemeldt, er der løbende dialog mellem de to trænere og Vikström kalder gerne Wener en ”kæmpe støtte” i arbejdet med Herlev-truppen.

- Vi taler om alt omkring holdet, og planen er, at han skal tilbage i boksen på et eller andet tidspunkt i løbet af sæsonen. Hvornår ved vi ikke helt endnu, men det har været planen hele tiden, og jeg glæder mig til, at han er tilbage, siger Erik Vikström.

- Ligaen bliver bedre og bedre, og jeg glæder mig over, at stort set alle hold har store danske profiler med i truppen. For eksempel Mathias Bau i Herning, Julian Jakobsen i Aalborg, Krag i SønderjyskE, og vi har Asperup. Sådan skal det være i den danske liga. Den er topprofessionel og bliver kun bedre. Organisationerne bliver mere og mere professionelle, og jeg kan virkelig lide at være her, konstaterer Herlev-træneren.

Han har været langt rundt i sin trænerkarriere i adskillige svenske klubber og i Danmark, men også som træner for det svenske hold ved Paralympics i 2018. Det var en af de største oplevelser i Vikströms karriere som træner.

- Hvis vi som aktører i Metal Ligaen bruger tid på vores sport, så er det jo ingenting i forhold til para-atleterne. De bruger hele livet på deres sport. At være til OL var en once in a lifetime-oplevelse, men det at coache et hold i paralympics er nøjagtig det samme, bortset fra, at de ikke kan skøjte baglæns og at vi har færre spillere. Eksempelvis havde vi kun en enkelt højre back i truppen. Det var enkelt at måle hans istid. Den stod på 45:00 i hver eneste kamp. Imponerende, siger Erik Vikström.

Og hvad så med Herlevs sæson hidtil. Tilfredsstillende?

- Vi ligger vel der mellem fem og otte, og det er helt ok. Desværre har vi tabt dumme point hjemme mod Rødovre og i sidste sekund mod Frederikshavn. Det kunne have været bedre, siger Erik Vikström.

Han må vente til tirsdag for at komme i kamp igen. Esbjerg kommer på besøg i Herlev.


Herlev har (næsten) alle mand klar til tirsdag Tjekkisk debutant hos White Hawks: Vagner imponerede Pelle Hånberg