Metalligaen.dk-redaktør Michael Søvsø tager et lynkig på Metal Liga-holdene her i "landsholdspausen" - her Esbjerg Energy

Hvem havde nu troet det? Esbjerg Energy med i toppen af grundserien til det sidste og samtidig 10 minutter og et par omdiskuterede udvisninger fra at trække Metal Final4-finalen ud i overtid. 

Esbjerg har haft det bedste grundspil i mange år, og absolut den bedste sæson, siden det forrygende forår i 2017, da Mark Pederson førte klubben til det andet mesterskab på stribe med sejren over sensationsholdet fra Gentofte i finalen.

Efter syv flotte år i Vestjylland kom farvellet til Mark Pederson ikke som en overraskelse, for indimellem skal der bare nyt blod til, og Jason Jaspers har allerede gjort et stort indtryk på resten af ligaen med de spillere, han har fundet frem og med sin sympatiske fremtræden udadtil. 

Det har betydet, at Esbjerg endelig kom med i Metal Final4 efter mange års tilløb, og det er da noget af en fjer i hatten at føre en klub frem til en pokalfinale for første gang siden 1993 - også selv om Esbjerg endte med at tabe. 

Esbjerg Energy har i hele sæsonen spillet med en stabilitet, rytme og fornuft, der næsten har givet point hver eneste aften. Importspillerne har i store træk leveret varen, og Adam Cracknell var i sin periode i klubben en perfekt katalysator for et godt grundspil. 

Der er ingen tvivl om, at Esbjerg-ledelsen har gjort alt for at holde på Cracknell, for hans farvel var et kæmpe tab for holdet - både på og udenfor isen. Det lagde man heller ikke skjul på i Esbjerg. 

Energy-truppen synes at være kommet sig over tabet af Cracknell, og Shawn O'Donnell og Jordan Smotherman kan, når de er spillet ind på holdet og for sidstnævntes vedkommende har fundet fart og form, vise sig som gode tilsæt senere hen på sæsonen.

Man skal slet heller ikke glemme, at Esbjerg faktisk har en yderst rutineret og skarp danskerstamme, og at mange af spillerne er gået frem under den nye træner og hans systemer. Og så er Mads Søgaard kommet ind og har gjort målmandsduoen i Vestjylland itl superskarp. Tænk at have et NHL-draftet stortalent og en DM-guldvinder fra 2019 som de to i buret. En stærk, stærk duo.

Hvor er problemerne i en næsten "idyllisk" sæson for Esbjerg? Truppen kan godt se lidt smal ud, hvis der pludselig kommer tre-fire skader, og så synes Energy-holdet at have lidt problemer mod skøjtestærke mandskaber, der formår at komme ind bag vestjydernes forsvar og "cykle". 

Når det er sagt, så er det svært at se en semifinaleserie uden Energy i denne sæson og derfra kan alt som bekendt ske. 


DEN HURTIGE PAUSESTATUS: Rungsted Seier Capital Lange udsigter for Nielsen og Biel: Unge SønderjyskE-forwards har skadesproblemer