Journalist Peter Fredberg har talt til 24 – antallet af spillere, som har fået deres trøje fredet og hængt op i Metal Liga-arenaerne

Som så meget andet startede det i NHL. ”Retired number” hed det, når en klub trak en trøje/et nummer tilbage for at ære og anerkende en tidligere spiller for en unik indsats.

Det første hold, der fredede/pensionerede et nummer, så ingen fremover kunne spille med det uden en særlig tilladelse, var Toronto Maple Leafs.

I 1934 tilbagetrak klubben Ace Baileys nummer seks før en All Star-kamp, arrangeret til hans ære. Den canadiske forward havde spillet for Maple Leafs siden 1926 og var med til at vinde Stanley Cup i 1932.

I dag er der 175 ”retired numbers” i verdens førende liga. Ni spillere har fået deres trøjer tilbagetrukket i to forskellige klubber, bl.a. 99 Wayne Gretzky (Edmonton Oilers og Los Angeles Kings).

I Metal Ligaen kom der i søndags i Bitcoin Arena tre nye trøjer op at hænge, så der i de ni danske ligaarenaer nu hænger 24. Sådan fordeler de sig:

Rungsted Seier Capital seks tilbagetrukne trøjer: 14 Nicolai Clausen, 25 Stefan Elvenes, 11 Leonid Truhno, 13 Morten Green, 15 Nikolaj Rosenthal og 4 Holten Møller (tre generationer).

Frederikshavn White Hawks fem tilbagetrukne trøjer: 22 Craig Chapman, 23 Mike Grey, 20 Benny Pedersen, 4 Christian Schioldan og 11 Mads Bech. Craig Chapmans søn, Christian, har spillet med faderens nummer.

Herning Blue Fox tre tilbagetrukne trøjer: 22 Todd Bjorkstrand, 18 Daniel K. Nielsen og 51 Frans Nielsen. Todd Bjorkstrands trøje blev fredet, da han spillede sin sidste kamp i sæsonen 2001/02.

Aalborg Pirates tre tilbagetrukne trøjer: 27 Heinz Ehlers, 23 Frederik Åkesson og 13 Ronny Larsen.

Esbjerg Energy tre tilbagetrukne trøjer: 14 Oleg Starkov, 15 Søren Jensen og 16 Andreas Andreasen.

Odense Bulldogs to tilbagetrukne trøjer: 7 Lars Oxholm og 12 Mads True.

Rødovre Mighty Bulls to tilbagetrukne trøjer: 5 Tommy Pedersen og 29 Jannik Stæhr. Tommy Pedersens søn, Kasper, har spillet med faderens nummer. Jannik Stæhr var et af Rødovres store talenter, som i en alder af blot 18 år døde af et hjertestop efter en træning i 1994.

SønderjyskE og Herlev Eagles har ikke trukket nogle trøjer tilbage.

Det var flot og rørende, da Morten Green, Nikolaj Rosenthal, Per Holten Møller og sønnerne Joachim og Mikkel til stående ovationer skøjtede på isen inden Rungsted Seier Capitals kamp mod Rødovre Mighty Bulls i søndags for at blive hyldet for deres indsats for klubben. De kom op at hænge ved siden af Clausen, Elvenes og Truhno.

Navnet Holten Møller på væggen tæller også Pers far, Otto, som vandt DM-guld i 1955 og 1963. Af de fem danske mesterskaber, Rungsted har vundet, har der været en Holten Møller på isen eller i boksen hver gang. En bedrift, der skriver sig ind i dansk ishockeys historie.

”Det er mange følelser, der går gennem kroppen på én, som man står der på isen. Det er jo ens liv, der bliver hængt op på en væg,” siger Per Holten Møller.

Otto Holten Møller blev dansk mester med Rungsted i 1955 og 1963. Her ses han som nr. 6 fra venstre med sort alpehue. Billedet er fra midten af 50’erne, dengang klubben holdt til på tennisbane 6 ved Enghave/Bukkeballevej.


OPTAKT: Rungsted Seier Capital-Frederikshavn WH OPTAKT: Esbjerg Energy-Aalborg Pirates