Journalist Peter Fredberg har skrevet et hav af artikler om Morten Green, som fredag fylder 40 år. Her er glimt fra rekordmandens enestående karriere

316 landskampe, 19 VM-turneringer i træk, fem OL-kvalifikationsturneringer, 19 professionelle sæsoner, deraf 16 i Sverige og Tyskland, og små 1.500 kampe på seniorniveau.  

Men lad mig begynde med den første artikel, jeg skrev om fredagens 40 års fødselar, rekordmanden fra Hørsholm, Morten Green.

I 1995 kunne man i B.T. læse en artikel med overskriften: ”Morten på 14 snart prof”.

Eleven fra 8. klasse på Usserød Skole var fyldt 14 år dagen før, så det var på hans fødselsdag, jeg lavede mit første interview med ham og gav læserne en forsmag på, hvad man kunne forvente af Rungsteds stortalent.

Anledningen til historien var, at han havde sat rekord med tre danske mesterskaber: U14, U16 og U18. Og ikke nok med dét: Han scorede i løbet af sæsonen 330 point. I 5-1 sejren i U14-finalen mod Herning lavede han alle fem Rungsted-mål.

På billedet står han smilende og stolt med tre guldmedaljer om halsen og med sine Harry Potter-lignende briller.

”Min mor har fortalt mig, at brillerne er meget moderne,” siger han leende til avisens udsendte.

Morten er født ind i ishockeyen og vidste allerede fra drengeårene, hvad han ville. Men inden han var klar til en professionel karriere, skulle han lige være færdig med skolen.

Han var fyldt 18 og nybagt student, da han flyttede til Sverige til en uddannelse i det svenske hockeysystem, som hovedparten af den seneste generation af danske landsholdsspillere har været igennem.

I dag siger han: ”Siden jeg var ung, er uddannelsen i Danmark blevet meget bedre. Det er måske lige så godt for en ung dansk spiller at tage et år eller to i Metal Ligaen, inden han forsøger at skabe sig en karriere i udlandet.”

Jeg husker Mortens første landskamp i ungarske Dunaújvaros 6. november 1998. Han var 17 år og syv måneder. En af de yngste spillere nogensinde på seniorlandsholdet.

Han var udtaget til en fire nationers turnering som optakt til B-VM senere på sæsonen i Rødovre og Odense.

”Den første turnering på seniorlandsholdet glemmer man ikke. Vi havde et meget ungt hold med halvdelen af spillerne på 21 år og derunder. Jim Brithén var landstræner. Vi var uden navne som Heinz Ehlers, Jens Nielsen, Jesper Duus, Jesper Damgaard og Søren True. I min debut mod Polen spillede jeg i kæde med Kim Staal og Christian Fabricius. I min anden kamp mod Holland scorede jeg to mål. Jeg har stadig pucken, som Mads True hentede i målet,” siger han.

I sæsonen 1999/2000 spillede Morten på hold i Leksand med sit idol, Jens Nielsen. I drengeårene havde han en af Jens’ stave med autograf stående på sit værelse. Han fik den af sit forbillede under VM i Brøndby i 1994.

”Jeg har altid set op til Jens. Ikke kun som spiller, men også som menneske. Han er en utrolig dygtig ishockeyspiller og er på trods af sin succes den beskedne person, han altid har været. Sympatisk og ydmyg over for sin sport,” siger Morten.

Morten VM-debuterede, da Danmark vandt B-gruppen i 1999, og sluttede med kamp nr. 316 ved VM i Köln i 2017. En landskamprekord, som aldrig bliver slået. Hans totalscore blev på 173 point (53 mål og 120 assists).

”Jeg er tit blevet spurgt, hvad jeg er mest stolt af. Svaret er ret enkelt. At jeg har kunnet holde mig skadesfri,” siger han.

Jeg nævnte pucken, Morten scorede sit første landskampmål med som 17-årig i Ungarn. Blandt andre trofæer er tre pucke mere.

Pucken, den legendariske playmaker og kaptajn lavede sit sidste landskampmål med mod Slovakiet (straffeslag) ved VM i Köln.

Pucken, han fik som en souvenir efter sin sidste landskamp (mod Italien). Derefter blev hans trøje med nr. 13 fredet.

Og pucken, han scorede med fra egen banehalvdel i tomt mål for hjerteklubben Rungsted i DM-bronzekampen mod Esbjerg i 2018. Det var sidste gang, han rørte en puck i sin lange karriere.

Morten Green er tilbage i Hørsholm, hvor det hele startede. Han er gift med sin gymnasiekæreste Malene. De har to børn. Oliver på 13 og Celina på 11.

Ishockeyen er stadig en stor og vigtig del af hans liv. Han har som den første dansker bestået agenteksamen under SICO, ishockeyspillernes fagforening i Sverige, og arbejder sammen med Bjarne Madsen i Sports Management Group Inc., og han er sammen med Lasse Degn ekspertkommentator på TV 2 Sport.

På sin 40 års dag, hvor TV 2 Sport sender fra Frederikshavn, har han fået fri.


Historik: Ingen danske hold er nogensinde kommet fra 0-3 i en serie Mark MacMillan: Ikke nok at Jensen og Poulsen leverer