Journalist Peter Fredberg har været med omkring Landsholdet-Pressen fra 70’erne og glæder sig til ”en ny start” på den festlige event.

7. november gør landstræner Heinz Ehlers comeback i et opgør mellem landsholdet og Pressens hold.

Dog i en anden rolle end for små 40 år siden.

I 1982 spillede den 16-årig Heinz Ehlers nemlig på Pressens hold, og året efter var han på landsholdet mod Pressen.

Det var første gang, den unge forward fra Aalborg, som nogle måneder forinden var flyttet til Leksand, optrådte for en større offentlighed, da ishockeyjournalisterne udtog ham til kampen i Herlev Skøjtehal mod landsholdet.

Efter 5-5 kampen sagde han til B.T.: ”Jeg er ikke helt tilfreds. Jeg kunne have gjort det bedre.”

Når jeg i dag spørger ham, hvad han husker bedst fra Herlev for 38 år siden, siger han:

”Det gik lidt hurtigere, end jeg var vant til. Jeg fik ikke så meget spilletid, som jeg gerne ville have haft. Men det var sjovt at være med og opleve suset.”

Med sine 16 år dengang er han den yngste, der nogensinde har været med i de populære kampe, som havde deres storhedstid i 70’erne og 80’erne og for mange talenter var et springbræt til landsholdet.

I midten af 70’erne havde Pressen fået Dirch Passer til at give pucken op i en kamp i Forum. Problemet var, at der ikke fandtes skøjter i hans nummer i Danmark. Men Guddi Høybye reddede os. Han skaffede et par hjem fra Finland, og alle var glade.

Dirch kom, han faldt, blev hjulpet op af dommerne og faldt igen. Og publikum jublede ivrigt akkompagneret af speakeren Gunnar ”Nu” Hansen.

Idéen til at genoplive traditionen med de årlige kampe mellem landsholdet og Pressens hold blev født for to år siden.

”Min ældste søn, Sebastian (Odense Bulldogs-forward, red.), spurgte en dag, hvorfor man ikke har de kampe mere. De var jo en fed event. Folk elskede dem. Jeg tog idéen op. Planen er at gøre Landsholdet-Pressen til en årlig tilbagevendende begivenhed i et nyt koncept,” siger Heinz Ehlers.

Et år efter sin debut på Pressens hold var Heinz Ehlers med i landsholdets 4-3 sejr over skriverkarlenes udvalgte i overværelse af 1.500 tilskuere i Forum. Heinz Ehlers lagde op til Peter Rasmussens 4-2 mål.

Pokalfighteren blev Rungsteds landsholdsangriber, Søren Clausen. En pris, som tidligere er blevet tildelt Olaf Eller, Frits Nielsen, Kim Andersen, Kenneth Henriksen og Per Viggo Jacobsen.

Og i Heinz Ehlers’ rigtige debut med løven på brystet på en af årets sidste dage i 1983 brillerede playmakeren, der skulle blive Danmarks bedste (altså inden den danske invasion i NHL fra 2007).

”Den gut bliver den ny prof-stjerne” hed min overskrift efter Danmarks 4-2 sejr over Bulgarien i Hørsholm Skøjtehal i de traditionsrige og hyggelige Pondus Cup-turneringer i juledagene.

Teksten lød:

”Heinz Ehlers’ drøm er en professionel karriere. Ingen af de 800 tilskuere tvivler på, at han når sit mål. Helt uvidende om de specielle evner hos andetårseleven på hockeygymnasiet i Leksand var man ikke. Men at talentet havde en sådan lysstyrke, havde kun de færreste troet.”

Teksten fortsatte:

”Heinz Ehlers’ eminente skøjteløb, teknik, blik for spillet og her-kommer-jeg attitude var iøjnefaldende kvaliteter. Man forstår, at den svenske eliteserieklub står klar med en kontrakt, når han slutter gymnasiet til sommer.”

I artiklen roses også hans samarbejde med 20-årige Peter Rasmussen. En anden Aalborg-dreng med stort talent, men ikke med Heinz’ disciplin og vilje.

Resten er historie.

Efter en lang international karriere som spiller og succesrige år som træner i Schweiz handler det nu om landstrænerjobbet og en event, hvor Landsholdet-Pressen kan blive et lyspunkt i et corona-mareridt af et 2020-år.


Store navne skadet: Mads Christensen og Patrick Russell udgik i weekenden UGENS HOLD I METAL LIGAEN - se hvilke seks spillere der er med