For første gang nogensinde skal en dansk hoveddommer dømme ved VM i ishockey, hvor Danmark også får en linjedommer med. I alt har fire danske dommere samlet set fået de højeste rangeringer nogensinde i dansk ishockeys historie

Når ishockey-VM i Schweiz fløjtes op i maj, bliver det ikke blot med det danske herrelandshold som rød-hvidt islæt.


To danske ishockeydommere er tillige udtaget til VM, og for første gang nogensinde får en dansk hoveddommer æren af at dømme blandt de bedste.

Det er Mads Frandsen, der i de seneste to sæsoner har vundet BT’s Gyldne Fløjte som årets bedste ishockeydommer.

Mads Frandsen dømmer til daglig både i den danske Metal Liga og i den norske GET-Liga – og passer i øvrigt et civilt arbejde ved siden af. Han dømmer et sted mellem 70 og 75 ishockeykampe på højeste niveau i løbet af en klubsæson.

- Det er en helt igennem fantastisk fornemmelse at skulle dømme ved et VM i den bedste gruppe. Det har altid været et mål, men det kommer tidligere end forventet.

- Jeg har kæmpet hårdt de seneste tre sæsoner for at få så mange kampe som overhovedet muligt for at holde mig skarp, og jeg er superstolt – både over personligt og på de danske ishockeydommeres vegne. At vi med et lille dommerprogram kan levere så mange dommere til de øverste VM-turneringer og to mand til det bedste VM, er rigtig stort, siger Mads Frandsen.

Med sig til VM får han linjedommer Henrik Haurum, der for første gang skal dømme ved et VM med de bedste nationer. Han afløser René Vejs Jensen, der i de seneste tre sæsoner har repræsenteret Danmark på linjerne.

- Rene har vist vejen for os andre og bevist, at det sagtens kan lade sig gøre. Selv går jeg ind med spænding og ydmyghed til opgaven, og forsøger at pudse detaljerne af i den resterende del af sæsonen i Metal Ligaen, siger Henrik Haurum.

Chef for de danske dommere og det danske dommerprogram er Kim Pedersen, der er begejstret over udtagelsen.

- Vi har fået to dommere ind til VM i Lausanne og fire dommere i alt til de tre højeste VM-turneringer. Det er det bedste i dansk ishockeys historie, og det er vi virkelig tilfredse med. Arbejdet med dommerudvikling er og har været en lang proces. Resultater som de her udtagelser giver en enorm gejst i forhold til at fortsætte udviklingen, siger han.

Linjedommeren Andreas Weise Krøyer skal dømme Division IA-VM i Slovenien, mens hoveddommer Thomas Buchardt Andersen skal dømme Division IB-VM i Polen.

- Mange dommere er ens, så jeg har gjort meget ud af at finde min personlige linje. Jeg fornemmer, at virkningen kommer nu. Samtidig har jeg forsøgt at komme i langt bedre form ved at bruge 8-10 timer om ugen til fysisk træning. Det har også hjulpet. Vi er en ny generation af dommere, der virkelig ønsker at arbejde for sagen og tilpasse os den moderne ishockey, siger Andreas Weise Krøyer.

Thomas Buchardt Andersen supplerer:

- Vi dommere er blevet langt mere professionelle i vores tilgang til sporten og arbejdet. Det samme er rammerne. Vi presser hinanden hårdt og bruger rigtig meget video i det daglige arbejde, som vi bruger til at gøre hinanden bedre, forklarer han.

Mads Frandsen og Henrik Haurum skal dømme ved VM i Schweiz, der spilles fra 8. til 24. maj i Lausanne og Zürich.

Andreas Weise Krøyer skal dømme ved Division IA-VM i Slovenien, der spilles fra 27. april til 3. maj i Ljubljana.

Thomas Buchardt Andersen skal dømme ved Division IB-VM i Polen, der spilles fra 27. april til 3. maj i Katowice.


SønderjyskE lancerer ekstraordinære trøjer til søndagsbrag VIDEO: Kristian Jensen utilfreds trods sejren i overtid